Kış aylarında havaların erken kararması sebebiyle güneş ışığından daha az yararlanıyoruz. Gerek psikolojik gerekse fiziksel olarak bünyemizi güneş ışığı o kadar çok etkiliyor ki. Azalan güneş ışığı kan içerisindeki melatoin hormonunun artmasına ve seratoin düzeyinin azalmasına sebep olmaktadır. Bu durumda kişiler de kış depresyonu oluşturmaktadır.
Kış Depresyonu
Güneş ışığından az yararlanmamız ve soğuk havalarında etkisiyle kış aylarında depresyon eğilimimiz artıyor. Özellikle depresyon eğiliminde olanlar için kış ve depresyon birbirini negatif yönde tamamlıyor.
Kış Depresyonu Nasıl Belli Olur?
Depresif halimizi nasıl anlarız;
- Sürekli uyku hali
- Halsizlik ile birlikte gelen hiçbir şey yapmak istememe eğilimi
- Mutsuzluk hissi
- Sürekli yapılan aktivitelerin bile eskisi gibi keyif vermemesi
- Hissizlik
- Hastalık hissi
- Bağışıklığın zayıflaması
- İştah değişimi
Belirtileri bu şekilde olan kış depresyonunun tetikleyicisi sağlık problemleri de olabilir. Halsizlik, yorgunluk, hatta depresyonun en büyük tetikleyicisi B12 eksikliğidir. Kış aylarında güneş ışığından çok az yararlanmanın bir etkisi de D vitamini eksikliğidir. Yine de bir uzmana gözükmekte fayda olacaktır. Ancak bir tedavi süreci söz konusu olmazsa kış depresyonundan besinler yardımıyla da kendimizi korumamız mümkün. Şimdi bu besinlere yakından bakalım;
Kış Depresyonundan Kurtulma Yolları
Kış Depresyonuna İyi Gelen Besinler
Depresyonun tetikleyicilerinin B12 vitamini eksikliği ve D vitamini eksikliği olduğuna değinmiştik. Bu vitaminleri besinler ile depolamak mümkün biliyorsunuz ki. Şimdi hem içerisinde bu vitaminler olan besinleri hem de kış depresyonuna iyi gelen besinleri yakından inceleyelim.
İlk olarak düşen seratoin hormonunun yükselmesine yardımcı besinler tüketilmelidir. Seratoin içeren besinler;
SOMON BALIĞI
Araştırmalara göre somon balığı tüketen ülkelerde depresyon oranı daha düşük çıkmaktadır. Somon balığının içerisinde D vitaminin oldukça yüksektir. Somon balığı içerisinde D vitamini sayesinde güneşten alamadığımız enerjiyi almamızı sağlamaktadır.
KABUKLU KURU YEMİŞLER
Seratoin bakımından güçlü ve mutluluk veren besinlerin başında ceviz gelmektedir. Ancak cevizin yanında çekirdek, badem, fındık gibi kabuklu yemişler de seratoin içermektedir.
YUMURTA
Yumurta içerisinde bol miktarda seratoin ve protein içermektedir. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidandır.
PEYNİR
Süt ve süt ürünleri özellikle peynir seratoin salgılamada çok faydalıdır. Sadece seratoin açısından değil ayrıca iyi bir triptofan kaynağıdır. Triptofan beyine gelen ve beyinden giden biyokimyasal mesajların iletiminde yardımcı olan proteinlerin yapı taşlarıdır.
Ayrıca ıspanak, ananas, elma gibi bir çok besinde kış depresyonuna iyi gelmektedir.
Kış Depresyonundan Kurtulmanın Yolları
- İlham verici hikayeler okuyun.
- Sonu güzel biten filmler izleyin.
- Konu fark etmez, başka birine yardım edin. Bu sizi ayrıca mutlu edecektir.
- Arkadaşlarınız veya aileniz ile vakit geçirin, dışarı çıkın.
- Sizi mutlu edecek müzikler dinleyin.
- Sosyal sorumluluk projelerine katılın.
- Sokak hayvanlarına yardım edin.
- Egzersiz yapın.
- Besinler yardımıyla protein alımınızı artırın.
- Kendinizi hoşunuza gidecek bir işe meşgul edin, tatil planlaması gibi.
- Her türlü olumsuz düşünceleri aklınızdan silin.
Depresyondan kurtulmak için her yolu denediniz fakat durumunuz hala düzelmediyse bu şiddetli bir depresyona dönüşebilir, profesyonel yardım almalısınız. Bunu göz ardı etmeyin. Güçlü olun ama yardıma ihtiyacın olduğunda yardım almayı ihmal etmeyin. Yalnız değilsiniz, unutmayın, kendinize iyi davranın.
Sizde kış aylarının sizin üzerinizdeki etkisini ve depresyonla mücadele yöntemlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz. Sağlıkla kalın.
İlginizi Çekebilir;
Psikolojimizin Cildimiz Üzerindeki Etkileri – Stresin Etkileri