Ramazan Ayı Sağlık ve Beslenme

Ramazan Ayı Sağlık ve Beslenme

Ramazan Ayı Sağlık ve Beslenme bu yazımızda sizler ile paylaşmak istediğimiz konu. İşin dini boyutuna girmeyeceğiz. Bu bizimle alakalı olan bir durum değil. Uzmanlık alanımız da değil. Biz bu yazıda işin diğer boyutlarına bakarak, kısa kısa hap bilgiler vermeye çalışacağız.

Ramazan ayı bilindiği üzere 3 ayların son ayıdır ve İslam dinine inananlar otuz gün boyunca belli saatler arasında ya da diğer bir ifade ile sabah namazı ile bir sonraki günün akşam ezanına kadar oruç tutarlar. Herhangi bir şey yemez, sıvı tüketmezler.

Ramazan ayında herkes oruç tutacak diye bir kural da yoktur ve kimlerin oruç tutabileceği Kuran-ı Kerim kitabında net bir biçimde açıklanmıştır. Herhangi bir sağlık problemi olanlar, ilaç kullananlar için durum risk arz etmektedir. Doktor onay verir ise insanlar oruç tutabilir ama konumuz burada bu değil biz nasıl sağlıklı kalınır ve ne ile beslenir onlara yer verelim dilerseniz.

Ramazan Ayı Sağlık ve Beslenme

Acaba Nasıl Beslenmeli?

Ramazan ayı içinde kişinin sağlıklı kalması ve beslenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar

  • Sahur vaktinde kişinin gün boyu susamayacağı, acıkmayacağı şeyleri içip tüketmesi gerekiyor.  Bir bardak süt, bir haşlanmış yumurta ya da yumurtanın farklı biçimlerde pişmiş halleri, zeytin, peynir gibi sağlıklı doğal besinler tüketilmelidir. Kişi bol bol su içmelidir.
  • İftar açıldığında ise bir anda yemek yenilmemeli ve sindire sindire yemek yenilmesi gerekir. Su ile oruç açıldıktan sonra bir tas çorba mutlaka tüketilmelidir. Çorba her gün farklı olmalıdır. Mide tüm gün aç kaldığı için biranda beslenilmesi kişinin sağlığını riske atacağından yavaş yavaş beslenilmesi gerekir. Çorbadan sonra ızgara ya da fırında pişmiş kırmızı ya da beyaz et, pilav ya da makarna, salata ya da cacık tüketilmelidir. Bunlardan sonra ise hafif sütlü bir tatlı ile akşam yemeği tamamlanmalıdır.
  • Çay ya da kahve gibi şeyler ise tüm bu yiyecekler yenildikten 15 gün sonra içilmelidir.

Elbette sağlıklı kalmak için orucu açtıktan sonra bir süre dinlenilebilir. Kısa yürüyüşler yapılabilir. Yiyecek içecek konusunda doğal ve organik gıdalar tercih edilmelidir. Kalbi ve mideyi yormamak için kızartma, hamur işi gibi gıdalardan olabildiğine uzak kalınmalıdır.

Kişi mutlaka sahurda yemek yedikten sonra hemen uyumamalıdır. Biraz yemeğin sindirilmesini beklemeli sonra uyumalıdır.

Kola tarzı asitli yiyeceklerden uzak kalınmalıdır.  Kişi çok uzun tutulduğu günlerde ramazan günlerinde gün içinde bir saat şekerleme yapabilir.

Tüm bunların yanında Ramazan ayı kilo vermek için aç kalma yoluna gidilmemeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Metabolizmanın düzgün çalışması sağlanmalıdır.  Bol bol taze sebze ve meyve tüketilmelidir.

Uyku konusu da asla es geçilmemeli ve sahur iftar arası mutlaka kişi uykusundan ödün vermeden uyumalıdır. Uyku son derece önemli bir faktördür. Es geçilmemelidir. Ramazanda özetle sağlıklı yaşamdan ödün verilmemelidir.

 

 

 


Hakkında Fatma Rana Arıbaş

Ben Rana ARIBAŞ Danışman ve Mühendisim. Yazmak benim için tutku ve nefes almak gibi .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.