Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

Günümüzde epilasyon hem kadın hem de erkeklerin günlük yaşantılarında içi içe olduğu bir cilt bakım rutini haline geldi. Bazı epilasyon yöntemleri diğerlerinden daha pahalı olsa da, epilasyon artık sadece üst sınıf insanlar için değil. Artık dünyanın her yerinde özel epilasyon yöntemleri uygulanan salonlar, klinikler ve tedavi merkezleri var. Epilasyon günümüzde en popüler güzellik hizmetlerinden biri haline gelmiş durumda. Artık istenmeyen tüylerden kurtulmak için; tıraş, cımbız, ağda, ip çekme, epilasyon aletleri, tüy dökücü kremler ve lazer epilasyon yöntemleri gibi cinsiyet, cilt tipi veya kıl tipi ne olursa olsun herkes için mükemmel seçenekler vardır.

Öncelikle sizin için hangi epilasyon yöntemin doğru olduğunu karar verin?

 Epilasyon Yöntemleri

  1. Lazer Epilasyon
  2. Traş (Jilet)
  3. Cımbız
  4. İp Çekme (Diş Çekme)
  5. Tüy Dökücü Kremler
  6. Ağda
  7. Epilatör

Lazer Epilasyon

Günümüzün hızla gelişen teknolojisi sayesinde gün geçmeden hayatımızı kolaylaştıracak yeni icat ve buluşlara bir yenisi ekleniyor.

Her insan farklı kıl ve ten tipine sahip, lazer epilasyonda da buna yönelik geliştirilmiş farklı lazer epilasyon yöntemleri bulunmaktadır. Bununla birlikte en çok tercih edilen lazer epilasyon yöntemleri arasında;

  • Alexandrite Lazer Epilasyon,
  • Diode Lazer Epilasyon,
  • NdYag Lazer Epilasyon ve
  • IPL Lazer bulunmaktadır.

Bu lazer epilasyon yöntemleri arasında tercih hakkı uygulama yapılacak kişide değildir. Çünkü bu yöntemlerden hangisinin uygun olduğu kişinin kıl ve ten tipine, ayrıca uygulama yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Vücutta kalıcı yanıklar ve yara izleri ile sonuçlanan bir epilasyon deneyimi yaşamamak için; hangi lazer epilasyon yönteminin sizin için doğru olduğuna, bu konuda uzmanlaşmış kişilerin yönlendirmeleri doğrultusunda karar vermelisiniz.

Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

İlgili: Yazın Lazer Epilasyon Yaptırabilir Miyim?

Lazer Epilasyon Yöntemleri

Kısaca bu epilasyon yöntemlerinden ve kimlerin tercih etmesi gerektiğinden bahsedelim.

Alexandrite Lazer Epilasyon

Alexandrite Lazer Epilasyon Yöntemi kimler için uygundur?

Bu lazer epilasyon yönteminde lazer ışınımlarının görevi kıl köklerini ısıtıp tekrar kıl çıkmasını engellemektir. Alexandrite lazerinin dalga boyu 755 nanometreyi bulur.

Kimler için uygundur:

  • Açık tenli kişiler
  • Koyu renkli kılları olanlar
  • Sert kıl yapısı olanlar

Kaçınması gerekenler:

  • Koyu renk cilde sahip olanlar
  • Yumuşak kıl yapısı olanlar
  • Yüz bölgesi için epilasyon düşünenler.

Diode Lazer Epilasyon Yöntemi

Diode Lazer Epilasyon Yöntemi kimler için uygundur?

Ütüleme olarak da bilinen diode lazer, alexandrite lazer epilasyon yöntemine göre daha yeni bir yöntemdir. Diode Lazer ışınlarının dalga boyu 800 ila 810 nanometre arasında değişebilmektedir.

Kimler için uygundur:

  • Koyu renkli cilt tipi olanlar
  • Geniş uygulama bölgesinde daha hızlı sonuç verir.
  • Hem kalın hem de ince telli kıl tipi için uygundur.
  • Yüz bölgesi için epilasyon yaptıracaklar için uygundur.

Nd Yag Lazer Epilasyon Yöntemi

Nd Yag Lazer Epilasyon Yöntemi kimler için uygundur?

Canınız kıymetliyse bu yöntemi size biraz uzak diyebiliriz. En ağrılı ve en sancılı lazer epilasyon yöntemi olan Nd Yag yöntemi 1064 nanometrelik dalga boyu ile Diode ve Alexandrite lazer epilasyondan farklı olarak kıl köklerini besleyen kılcal damarlara etki eder.

Kimler için uygundur:

  • Çok koyu tenli kişiler
  • Kıl yapısı, kıl rengi bu yöntemde etkili değildir. İstenmeyen tüyler ince de olsa kalın da olsa Nd Yag lazer en kesin çözümü sunacaktır.

IPL Epilasyon Yöntemi

IPL Epilasyon Yöntemi kimler için uygundur?

IPL: Yoğun atımlı ışık sistemleri anlamına gelir.  Bu yöntemde uygulanan dalga boyu 400 ila 1200 nanometre arasındadır. dalga boyu arasındaki ışınlar yayılır. Bu uygulamayı yaptırma kararıverdiyseniz; bu işin gerçekten uzmanı olan birini bulmalısınız. Bu uygulamanın oldukça dikkatli yapılması gerekmektedir. Diğer epilasyon yöntemlerinden farklı olarak IPL lazer epilasyon yönteminde ışınlar, kıl kökleri ya da kılcal damarlara ulaşmaz; aynı anda hem melanin, hem kıl kökleri tarafından emilir.

Kimler için uygundur:

  • Açık tenli kişiler
  • Kılın sıklığı ve kalınlığına, cildin tonuna ve ışının verileceği bölgenin hassasiyetine göre cihazın ışık boyu ayarlanabilir.

Kaçınması gerekenler;

  • Çok koyu tenli kişiler

Gördüğünüz üzere yukarıda da bahsettiğimiz gibi hangi epilasyon yönteminin tercih edileceğini belirleyen birçok faktör var.

Uyarı! Tedavi sürecinin başarılı geçmesi ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için lazer epilasyonun sürecinin ayrıntıları uzmanlar tarafından belirlenmeli ve tedavinin mutlaka bu konuda uzmanlığı bulunan kişiler tarafından yapılması gerekir.

Tıraş (Jilet)

Bilinen en eski epilasyon yöntemlerinden biri olan tıraş, diğer epilasyon yöntemlerine kıyasla en acısız epilasyon yöntemidir. Doğru tıraş ediyorsanız, o halde herhangi bir acı yaşamazsınız demektir. Tıraş en yaygın epilasyon yöntemi olmakla beraber dünyadaki herkes için uygun ve erişilebilirdir. Çünkü çok uygun fiyata yapılan bu epilasyon yönteminde birçok kişi, tıraş sırasında jiletle kazara ufak kesikler dışında acı çekmeyeceğini bilir. Acısız tüy alma yöntemleri arayışında olan ergenlik çağındaki her kişi, düzenli olarak tıraş ile epilasyon yapmıştır, tıraşı denemiştir ya da en azından duymuştur.

Tıraş ile epilasyon sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

Gerçek şu ki: pek çok insan tıraş ile epilasyonu tercih etmektedir. Fakat birçok kişi bunu doğru olarak uygulamamaktadır. Tıraş bıçağı alırken epilasyon için özel olarak geliştirilmiş jiletler tercih edilmelidir. Cilt tahrişi ve kaşıntı gibi cilt problemleri yaşamamak için, yumuşak uçlu, çift bıçaklı ve döner başlı tıraş bıçakları tercih edilebilir.

Tıraş ile epilasyon sırasında ufak kesikler yaşadıysanız bir şeyi öğrenmişsiniz demektir;  kuru tıraş olmamak. Cildinize zarar vermeden, daha az acı, tahriş ve kaşıntı için; tıraş jeli (veya tıraş kremi) kılı ve kıl köklerini yumuşatmaya yardımcı olur. Tıraş jeli veya kremi sizin cildiniz için uygun değilse, hindistan cevizi yağı gibi bir yağ da kullanabilirsiniz.

Cımbız

Cımbız, genellikle daha küçük bölgeler için tercih edilen epilasyon yöntemlerindendir. Düşünsenize bacaklarınız veya kollarınız gibi cildinizin geniş bir alanını cımbız ile almak hem çok acı verir hem de çok zaman alır. Cımbız genellikle; kaşlar, bıyık bölgesi, alt dudak altı kılları ve koltuk altları için tercih edilir.

Yüz için en uygun epilasyon yöntemi:

İp Çekme

Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

Bu yöntem, kökenleri Orta Doğu ve Güney Asya’ya dayanan asırlık bir tekniktir. İp çekme yönteminde kılları çekmek için pamuk ipliği kullanılırmış. İpin bir tarafına işaret ve başparmak geçirilir. Diğer tarafın bir ucu ağızla sıkıştırılır, diğer kısmı parmağa dolanır.  Cilt üzerinde ileri geri hareketle tüyler alınır. Kaş, yüz ve bıyık bölgesi için güzellik solanlarında sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Sağlığı tehdit edecek hiçbir etkisi yoktur. Bu işlemin sıklıkla yapıldığı kişiler acıyı daha az hissedirler.

Tüy Dökücü Kremler

Tüy dökücü kremlerdeki kimyasallar özellikle tüylerdeki keratin proteinini yok eder. Keratin eritildikten sonra, kıl folikülünden düşer. Epilasyon kremleri, geniş bölgeler ve zor erişilen bölgelerdeki istenmeyen tüylerden kurtulmak için mükemmeldir. Kreme bağlı olarak, bacak bölgesi, kol ve koltukaltı kılları, yüz ve göğüs kılları, hatta bikini bölgesi üzerinde kullanabilirsiniz. Ancak çok yoğun ve rahatsız edici kokuları vardır.

İnsanların epilasyon kremleri ile yaşadığı en büyük problemlerden biri kokularıdır. Çok fazla kimyasal madde ile üretildikleri için çok hoş bir kokusu yoktur. Krem cildin üzerinde uzun süre kalırsa, kimyasal yanıklara neden olabilir. Kremlerde bulunan alkaliler ayrıca cildi tahriş edebilir veya yakabilir, hatta alerjik reaksiyona neden olabilir. Çok sık kullanılıyorsa, krem ​​cilde zarar verebilir hatta cildi koyulaştırabilir.

Henüz tıraş edilen bölgeye tüy dökücü krem uygulamaktan kaçınılması gerekir; jiletin tahriş ettiği ciltte tüy dökücü kremler yanıklara neden olabilir.

Ağda

Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

Ağda, insanların yüzyıllardır kullandığı bir tüy giderme tekniğidir. Kleopatra gibi Mısırlılar, M.Ö. 60’a kadar yağ ve balla ağda yapmışlardır. Daha sonra Romalılar tarafından da kullanılan bu teknik servet ve üst sınıfın bir göstergesiydi. Neyse ki biz şanslıyız; günümüzde hemen hemen her yerde satılmakta alan özel ağdalar var. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için, sıcak ağda cilde yayılır. Daha sonra ağda bezi ile bastırılır. Daha sonra ağda bezi hızlı bir biçimde çekilir. Daha az acı hissetmek için ağda bezinin çekildiği anda bölgenin gergin olmasına dikkat edin.

Epilatör

Epilatörler temel olarak kılları köklerinden çekerek koparan elektronik cımbızlardır.  Tüylerden kurtulmak istenilen bölgeye ileri geri hareketlerle epilatör cihazını gezdirin.  Diskler döndükçe, kıllar cımbızlar ile çekilerek köklerinden koparılır.

Cımbızlar gibi epilatörler de vücudun hemen hemen tüm bölümlerinden kullanılabilir;  koltuk altları, yüz, bacaklar, sırt, vb.

Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

Epilatörler acı verir mi?

Epilasyonda yeniyseniz, muhtemelen tıraş yönteminden biraz daha rahatsız edici bulacaksınız. Bunun nedeni, tıraş bıçaklarının sadece cildinizin yüzeyinde kayması, epilatörlerin ise kılları kökünden koparmasıdır. Bununla birlikte, çoğu şeyde olduğu gibi, düzenli uygulama sonrasından, cildiniz acıya alışacak ve daha az hissedeceksiniz. Epilatörün acıtmaması için yapmanız gereken birkaç şeyi şu makalede bulabilirsiniz: Epilatör Acısını Azaltacak Öneriler

Daha iyi bir epilatör deneyimi için cildinizi buna hazırlamamız gerekir.

İşte bu konuda izlemeniz gereken adımlar:

İlk kez epilatör cihazı ile tüylerinizi alacaksanız, 2-3 gün önce jiletle tüylerinizi almanızı öneririz.  Bu daha az acılı ve daha hızlı bir epilatör deyimi sağlayacaktır.

  • Eksfoliasyon:

Batık tüylerin başlıca nedenlerinden biri, kılların büyüdüğü gözenekleri tıkayan ölü deri hücreleridir. Bu yüzden epilasyondan önce bu ölü deri hücrelerinden kurtulmalısınız. Epilatör cihazı ile tüylerinizi almadan bir gün önce cildinizi ölü deri hücrelerinden kurtaracak bir peeling yapmalısınız. ( İlgili:  Ölü Hücrelerden Bu Peeling İle Arının) Bununla birlikte haftada bir kez peeling yapmak cildinizi güzel ve canlı tutar. Birkaç haftada bir kez epilasyon yapacaksanız, düzenli olarak peeling uygulamanızı da öneririz.

  • Uyuşturucu kremler:

Acıyı azaltmak için uygulama öncesinde bu kremleri kullanabilirsiniz. Ancak bunun bir epilasyon rutini için gerekli olmadığını unutmayın; biraz pahalıya mal olabilir.

  • Doğru zamanı bekle:

Çoğu insan epilasyondan 2 saat sonra yaklaşık 30 dakika boyunca kızarıklık ve küçük şişliklerle karşılaşır. Bu endişelenecek bir şey değildir ve tamamen doğaldır, ama 2 saat sonra spor yapacaksanız bunu istemezsiniz! En uygun zaman yatma saatinizden öncedir. Uyandığınızda pürüzsüz bir cilde sahip olacaksınız.

  • Şarjlı bir epilatörünüz varsa tamamen dolu olduğundan emin olun! Uygulamanın yarıda kalmasını istemezseniz tabi..
  • Daha düşük bir ayarda başlayın.
  • Cildinizin gerginliğini koruyun.
  • Epilatörü 90 derece dik açıda tutun ve tüylerin uzadığı yönde alın.
  • Epilasyondan sonraki ilk adım, nemlendirmedir. Cildi yumuşatmak için nemlendiricinizi kullanın.

Epilatör ve Ağda arasında ne fark var?

Cildiniz için Hangi Epilasyon Yöntemi Doğru?

Artıları ve eksileri ile birlikte inceledik; Buradan okuyabilirsiniz: Epilatör & Ağda Arasındaki Farklar

İnsanlar pek çok farklı şekilde uzun süre istenmeyen tüylerden kurtulmaya çalışıyorlar. Her tüy alma yöntemi herkes için aynı değildir.  Her zaman olduğu gibi, bütçeniz ve cildiniz için en uygun olan bir tüy giderme yöntemi bulun!

İlgili: Epilatör Acısını Azaltacak İpuçları

İlgili: Tüyleri Alırken Yapılan Hatalar

İlgili:  İstenmeyen Tüylerden Kurtulmak için 7 Bitkisel Maske


Hakkında BeautyPerry.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.