İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!
İlkbaharda Sağlıklı Yaşam

İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yorgunluk, mutsuzluk ya da dikkat dağınıklığı yaşadığınızı fark ediyorsanız beslenme ve bedensel aktivite alışkanlıklarında değişiklikler yapma zamanı gelmiş olabilir. Böylelikle bahar yorgunluğu sendromuna teslim olmayacağınız gibi aynı zamanda yaklaşan yaz ayları için sağlıklı ve güzel bir başlangıç yapabilirsiniz!

Baharın gelişiyle birlikte hepimizin keyfi yerine gelir, ancak “bahar yorgunluğu” şikayetlerinin de artması muhtemeldir. Pek çoğumuz “yataktan kalkmak istemiyorum” diye yakınabiliriz. Bazen de yaptığımız diyetlerin bu duruma neden olduğunu düşünebiliriz. Aslında bu durumların hiç birisine gerek yok. Beslenme düzenimizde ve bedensel aktivitelerde ufak değişiklikler yaparak bahar yorgunluğu denen durumun üstesinden gelmemiz mümkün. Bu sayede yaz ayları için de oldukça iyi bir hazırlık dönemi geçirmiş olacağımız kesin.

İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!
İlkbaharda Sağlık

Havadaki negatif iyonların artmasından dolayı hissettiğimiz “ bahar yorgunluğu ” sendromunu atlatabilmek için yapacağımız değişiklikler kendimizi oldukça iyi hissetmemize destek olacaktır. Bahara geçiş döneminde metabolizmamızdaki ve duygusal hislerimizdeki dalgalanmaları en aza indirmek için yaşam kalitemizi arttırmak kendimize yapacağımız en güzel iyiliklerden bir tanesidir. Tam da bu noktada sağlıklı uykunun bizi ertesi güne güzel şekilde hazırlayan en önemli adım olduğunu unutmamamız gerekir!

Akşam yemeğini yedikten ortalama 1.5 saat sonra demlenen 1 poşet rezene çayı; sindirime yardımcı olacağı gibi gaz, hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin de önüne geçilmesini destekler. Yatmadan önce de içilecek olan 1 fincan papatya veya melisa çayı, çok daha rahat uykuya geçiş yapılmasını sağlayacaktır.

Güne Kahvaltıyla Başlamak Güzeldir

Sabah kahvaltısı için hazırlayacağınız tam buğday ekmeği ve beyaz peynirle hazırlanan bir sandviç güne başlangıcın klasiğidir. Farklı bir alternatif isteyenler içinse; 10 tane çiğ badem,1 dilim ananas, 1 fincan süt son derece pratik bir çözüm olacaktır. Bunların yanı sıra 1 kase yoğurt içine eklenen yulaf ve taze meyveler de son derece keyifli bir kahvaltı seçeneği olabilir. Önemli olan kahvaltı yapmayı ihmal etmemenizdir!

İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!
Yulaf

Kahvaltıda neden badem tavsiye edildiğini merak edenler için kısa bir not düşelim: Badem; tekli doymamış yağ asitlerine sahiptir. Böylelikle kalp rahatsızlığı ve kansere yakalanma riskini de azaltmada destekleyici olduğu araştırmalarla kanıtlanmış bir besindir. Ayrıca badem; lif, protein, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından da son derece zengindir.

Ananas da bünyesinde bulundurduğu bromelain enzimi sayesinde rahat bir sindirim sağlar. İltihaplanmayı önlemeye yardımcı özelliği de bulunur. Manganez minerali açısından da zengin olduğu bilinen bir gerçektir. Aynı zamanda Süper Dismutaz olarak adlandırılan bir antioksidan enzimini harekete geçirmede etkili bir besindir. Bu nedenle kahvaltıda veya günün herhangi bir öğününde 1 dilim(işaret parmağı kalınlığında) ananas tüketmeniz, sindirimin rahat şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak ve zengin antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin yeniden yapılandırılmasında etken olacaktır. Böylece vücudun dinamik hale gelmesi kaçınılmazdır.

Su Yaşam Demektir

İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!
Su

Hepimiz çoğu zaman su içmeyi unuturuz. Ancak suyun yaşam kaynağımız olduğu unutulmamalıdır! Sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olmak istiyorsak, bunu sağlayanın su olduğunu hatırlamamız gerekir. Vücudumuzun %80’i, kaslarımızın %75’i, beynimizin %74’ü ve kemiklerimizin %22’si sudan oluşur. Kuzey America, Uuslararası Sıvı Tüketimi ve Sağlık Konferansı 2009 verilerinden elde edilen sonuçlarla; günlük olarak erkeklerin 3.2 lt., kadınların da 2.2 lt. su tüketmesi gereklidir. Bu nedenle bahar aylarına başlangıç yaptığımız bu dönemde yeterli oranda su içmeyi unutmayın!

Bakterilerle Savaşmak İçin Yulaf

Probiyotik yoğurtta bulunan ve yararlı bakteriler bakımından fazlasıyla zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda yoğurt; yüksek oranda kalsiyum içerdiğinden dolayı, kilo kontrolünde de yardımcıdır. Fakat yoğurt alırken içerisindeki katkı maddelerine göz atmak faydalı olacaktır. Ne kadar az katkı maddesi içeriyorsa, o yoğurt o kadar faydalı demektir! Eğer ki içerik bakımından hazır yoğurtlara güvenemiyorsanız ve yeterli vaktiniz de varsa, yoğurdunuzu kendiniz mayalayabilirsiniz.

İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!
Yoğurt

Yulaf ezmesi; lif kaynağı olan müthiş bir besindir. Çoğu kişi tarafından sadece zayıflamak amaçlı kullanılıyor olsa da asıl zenginliği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca yulaf oldukça da sağlıklı bir besindir. Lif kaynağı ve zengin besin içeriğine sahip olunmasını sağlayan beta glukanlar; vücudun bakteriyel enfeksiyonlara gösterdiği tepkiyi güçlendirir ve bağışıklık sisteminin geliştirilmesine katkı sağlar. Kan kolesterol seviyesinin de düşmesin yardımcı olan beta glukanlar, kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu unsurlardır. Tip 2 diyabet(şeker) hastaları için de kan şekerini dengelemede yardımcıdır.

Bahar Yorgunluğu İle Savaşmak İçin Antioksidanlar Unutulmamalı!

E vitamini ihtiyacını gidermek için tam buğday unundan yapılmış olan ekmek, selenyum ihtiyacı için balık eti ve beyaz lahana, A vitamini ihtiyacını gidermek için tatlı olarak kabak tatlısı tercih edilmelidir. Antioksidan öğelerinin üst sıralarında yer alan bu vitaminler, sağlıklı bir vücut için gerekli olan vazgeçilmez antioksidanlar içerir.

Günlük 10-15 dakika yapılan yürüyüşler, temiz havadan faydalanılmasını ve kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu yüzden hayatınızdaki aktivitelere bu minik yürüyüşleri dahil etmeniz yararınıza olacaktır. Eğer ki ofis ortamında çalışıyorsanız belirli zaman aralıklarında bulunduğunuz ortamı havalandırabilirsiniz, belli aralıklarda da kendinize su almak için masanızdan kalkarak vücudunuza hareket etme şansı verebilirsiniz.

İlkbaharda Sağlıklı Yaşam İçin Yapılacaklar Çok Basit!
Bahar Detoksu

Bahsettiğim şeyler başlangıçta size biraz zor gelebilir. Fakat unutmayın rutin olarak yapılan şeyler zaman içerisinde alışkanlıklar haline gelmektedir. Düşünün şu an sahip olduğumuz alışkanlıklarımız nasıl ortaya çıktı? İşte aynen bahsettiğimiz gibi. Sürekli yaparak kendimize alışkanlıklar edindik. Bahsettiklerimiz ise yaşam kalitemizi arttırmak için. Zaten gün boyu bunun için çalışmıyor muyuz? Peki bu yüzden kendimize vakit ayıramadığımızdan yakınmıyor muyuz? O zaman kendinize bahane üretmeyin ve kendiniz için bir şeyler yapın! Umarım hepsi sizin için keyifli alışkanlıklar haline dönüşürler.

Kendinize iyi bakın.


Hakkında Kalemin Dünyası

Kalemin Dünyası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir