Günümüz, hastalıkların tedavisinde bitkisel tedavilere doğru yön değiştirmektedir. İncelenen literatür çalışmalarında sadece Almanya’da tedavi edilen hastaların %60’ına bitkisel ürünler reçete edildiği görülmüştür. Hastalıklardan korunmak için bitkilerden faydalanmak ve şifalı bitkileri beslenmede doğru olarak kullanmak bugün tüm dünyada üzerinde çalışılan önemli konulardan biridir.
İlaçsız Sağlık İçin Bitkisel Tedavi Ihlamur
Bence günümüzde yaşadığımız en önemli sağlık problemlerinden biri ülkemizde bitkilerle tedavi konusun da yeterli çalışmaların yapılmamasıdır. Bilimsel kanıtlar ile desteklenen bitkilerle sağlığını hem koruyup hemde pek çok tedaviye destek olacağını düşünmekteyim.
Dışarıdan alınan saldırgan zararlı maddeler, öncelikle cilt sonra mide, solunum yolu salgılarında ve sindirimde etkili olmaktadır. Bu saldırganlara karşı bağışıklık sistemimizi desteklemek için bitkilerden yararlanabilirsiniz. Tabii bağışık sistemini desteklemenin ilk yolu doğru beslenmedir. Biz bazı ilaç yiyecek ve içecekleri bilerek, ilaçsız yaşam ile hastalıklardan korunabiliriz.
Şimdi size benim en çok sevdiğim ilaç yerine geçen bitkilerden bir olan ıhlamurdan bahsetmek istiyorum..
Gereksiz yere antibiyotik kullanımının önüne geçebileceğiniz bir bitkidir; IHLAMUR
Çocukluğumuz da özel bir bağ duyup, duygusal anlamlar yükleyerek fazlasıyla önem verdiğimiz şifalı bitki ıhlamurdan bahsetmek istiyorum size. Ihlamur olmasaydı kış günleri daha eziyetli geçerdi herhalde… Ihlamurun iyi geldiği hastalıklar; özellikle bu mevsimde hepimizin çok sık yaşadığı kuru öksürüğün, ıhlamurla yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Ihlamurun balgam giderici ve solunum yolları rahatlatıcı etkisi vardır. İçinde bulunan flavonoitlerin etkisi ile böyle yağışlı havalarda ortamdan dolayı oluşan viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz yere antibiyotik kullanmak yerine bol bol ıhlamur içilmesi daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda ağrı kesici özelliğe sahip olan ıhlamurun çiçek kısmı kullanılmalıdır.
İçerdiği müsilajlar sayesinde öksürüğü azaltır, boğazı yumuşatır. Fakat uzun süre kaynatıp rengi kırmızı olursa içindeki etken maddeler yok olacaktır. 5-10 dk. demlemek yeterli olacaktır.
Üst solunum yolu enfeksiyonları ve geçmeyen öksürük için çay;
- 1 tatlı kaşığı ıhlamur
- 1 tatlı kaşığı ada çayı
- 1 adet limon
- 250 ml kaynar su
Ihlamur çayı nasıl demlenir?
Ihlamur ve ada çayı bir fincana konulur, üzerine kaynar su eklenir. 10 dk. demlenmesi beklenir. İçine limon dilimi ilavesi ile günde 4-6 fincan içilebilir.
Sıcak ıhlamur kokan mutlu yuvalar diliyorum.
Afiyet ve sağlıkla..