Kontakt Lens Seçimi, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kontakt Lens Seçimi, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu sıralar instagram sayfalarında oldukça sık şekilde lens kullanımı görmeye başladık. Belki sizlerinde dikkatini çekmiştir diye bu konuya yeniden değinmek istedim. Lens kullanımı dışarıdan göründüğü kadar basit bir iş değil. Bu yüzden yazıma arkadaşlar lütfen lens kullanımına keyfi şekilde özenmeyin diyerek başlamak istiyorum. Çünkü gözlerimiz en hassas ve en önemli organlarımız.

Lens Seçimi

Biliyorsunuz ki uzağı yada yakını görememe gibi durumlarda insanlar gözlük takmak durumunda kalıyor. Bir kere belirtmeliyim ki gözlük asla kötü bir aksesuar değil. Hele ki günümüzde bir çok çeşit arasından eminim ki kendi yüz tipinize ve bütçenize uygun gözlüğü bulabilirsiniz. Şimdi birde her göz numarasına ve tipine göre lensler mevcut.

Kontakt lens tercih ederken şeffaf ve renkli tercih edebiliyorsunuz tabi ki göz numaranızın seçeneklerine göre. Fakat bu sıra numarasız renkli lenslerde epey rövanşta. Renkli lens kullanırken de aynı özeni göstermelisiniz.

Kontakt Lens Seçimi, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aslında lensler doktora gittiğinizde size direk önerdiği bir seçenek değil. İsteğe bağlı olarak muayenesi yapılır. Unutmayın gözlük ve lens numarası birebir değildir. Lens istiyorsanız muhakkak doktora belirtip ona göre bir reçete almalısınız.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lens kullanımına dikkat edilmezse gözde çizilmeye kadar giden kalıcı hasarlar olabiliyor. Lütfen tüm bunları bilerek ve dikkat edeceğinize inanıyorsanız lens alma yönünde ilerleyin.

Elbette lens kullanımının avantajları da var. Mesela gözlük ile göremediğiniz kör noktaları yani gözlük çerçevesi dışında kalan kısımları lens ile rahatlıkla görebilirsiniz. Çünkü lens göz bebeğinize tamamen tutunur ve aynı anda hareket eder. Düzgün bir lens gözde asla ağırlık yapmaz ve gözünüzde ekstra bir şey varmış gibi hissetmezsiniz. Böyle durumlarda lensinizi çıkarıp tekrar temizleyip takın.

Ben hem gözlük hem lens kullanan biri olarak belirtmeliyim ki kesinlikle gözler için en iyisi gözlük. Kendim lensi sadece özel günlerde ve yazın güneş gözlüğü takarken kullanıyorum. Lens benim uzun süreli kullanabileceğim bir seçenek değil çünkü sürekli gözüme dokunmayı sevmiyorum.

Sizde lens kullanmaya karar verdikten sonra yapacağınız ilk iş aldığınız reçete ile güvenilir bir optikçiye gitmek olsun. Burada güvenirlik çok önemli çünkü bazı optikçiler fiyatından daha pahalıya satabiliyorlar yada son kullanma tarihine az kalmış ürünleri olduğundan daha uyguna veriyorlar. Bu yüzden lens alırken internet sitesinden almamaya özen gösterin çünkü ne geleceğini bilemezsiniz. Optikçi konusunda gidip birebir konuşup, araştırmalar yapın.

Doğru lensi aldığınızdan emin olun!

Kontakt Lens Seçimi, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenilir alışveriş yapacağınız optikçiyi bulduktan sonra yapmanız gereken sizin göz çapınıza uygun lens üreten markaları değerlendirmek olmalı. Çünkü herkesin göz çapı aynı değil ve lenslerde standart değil. Göz çaplarına özel olarak satılıyor .Örneğin benim göz çapım 8.5  imiş. Ve ilk gittiğim optikçi bana 8.6 ölçülerinde olan lensi vermişti. 0.1 çokta büyük bir fark değil ancak bazı gözlerde lensler büyüklükten dolayı gözde kayma yada dönme yapabiliyormuş. Siz işinizi asla şansa bırakmayın ve tam ölçülerinize göre alın.

Her markanın ürettiği lenslerin göz çapı değerleri farklı. Sizin göz çapınıza uygun markaları araştırın. Tabi bu süreçte önemli olan diğer bir husus ise lensinizi günlük yada aylık mı tercih edeceğiniz. Benim burada tavsiyem eğer kendinize hijyen konusunda güvenmiyorsanız günlük lens alıp tak-at şeklinde yapmanız. İşinizi riske asla atmayın! Unutmayın gözleriniz için alışveriş yapıyorsunuz. Eğer ben lensimi takıp çıkarırken dikkat ederim, çıkardığım lensimin temizliğini aksatmadan titizlikle yaparım kendime güveniyorum diyorsanız aylık lens alabilirsiniz.

Aylık lenslerin içerisinden de 6 adet yani 3 çift çıkıyor. Buda demek oluyor ki her çiftin ömrü 1 ay. Lensleri açtığınız tarihleri not edin ve asla 1 aydan fazla kullanmayın!

Kontakt Lens Seçimi, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tabi birde lens solüsyonu almayı ihmal etmeyin. Lens solüsyonunu bence büyük boy alın ve bol bol kullanmaktan çekinmeyin. Bu konuda da bir çok marka mevcut. Optikçinize hangi markaların daha çok tercih edildiğini sorarak fikir alabilirsiniz.

Önemli her noktaya değindiğimize ve karar verdiğimize göre artık lens kullanımına geçebiliriz.

Lens Kullanımı

  • Aldığınız lens solüsyonunun kutusunun içerisinden lenslerinizi koymak için iki bölmeli bir kap çıkacak. Lenslerinizi onda muhafaza etmelisiniz.
  • Kendi solüsyonu ve kabı dışında bir şeye koymayın yada kullanmayın. Su asla değdirmeyin.
  • Lensinizi makyajınızı yaptıktan sonra takarsanız daha rahat edersiniz. Hemde kullandığınız ürünlerin bulaşma ihtimali azalır.
  • Çok tozlu yerlerde, piknikte lens kullanmamaya özen gösterin.
  • Lensiniz takılıyken ateşe yaklaşmayın. Isıdan etkilenip erime ihtimalini göz önüne alın.
  • Lens kutu ve solüsyonunuzu her zaman yanınızda taşıyın. Temizleme yada çıkarma ihtiyacı duyabilirsiniz.
  • Lensiniz varken asla gözlerinizi ellemeyin.
  • Takılıyken uyunabilen lenslerde mevcut ancak siz işinizi riske atmayın ve lens ile uyumayın.

Lensin Takılması

  • Lensleri takarken elinizi sabun ile yıkayıp, elinizde tüy, toz bırakmayan bir bez ya havluyla kurulayın.
  • Lenslerinizin hangi gözünüze ait olduğunu asla karıştırmayın.
  • Lensinizi avuç içine alın,ardından sağ işaret parmağınıza alın.
  • Gözünüze yaklaştırıp orta parmağınız ile gözünüzün altından çekin. Diğer elinizle ise göz kapağınızı aldırın
  • Ardından yavaşça işaret parmağınızı gözünüze yaklaştırın. Bu esnada gözünüz ile başka kısma bakarsanız gözünüzü kırpmak istemeyeceksiniz.
  • Lensi yerleştirip parmaklarınızı çekin ve gözünüzü sağa sola yavaşça oynatın
  • Lens göz bebeğinize oturacaktır.

Kontakt Lens Seçimi, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lensin Çıkarılması

  • Yine aynı şekilde ellerimizi yıkayıp, kuruluyoruz
  • Sağ elimizin orta parmağıyla göz altımızı aşağı, diğer elimiz ile de göz kapağımızı yukarı çekiyoruz.
  • Lensi işaret parmağımız ile hafifçe göz içinde kaydırıp
  • İşaret ve baş parmağımızın parmak kısmıyla çekip alıyoruz. Dikkat edin asla tırnaklarımızı dokundurmuyoruz. Hem gözümüze hemde lensimize zarar vermiş oluruz.
  • Çıkardığımız lensleri avuç içinde solüsyonuyla yıkayıp, üstünü geçecek şekilde kutusunda da solüsyon koyuyoruz.
  • Kutusuna koyduğumuz lensleri düz koyduğumuzdan emin olmalıyız. Ters dönmüş olma ihtimali var. Zaten ters dönen lensler kendini daha oval durarak belli eder, onuda nazikçe parmaklarımızla düzeltebiliriz.
  • Düz şekilde bir yerde muhafaza ediyoruz. Lens kutularınızı ters yada çalkantılı bir yere koymayın.

Benim size demek istediklerim ve değinmek istediklerim bu şekildeydi. Sizinde eklemek istediğiniz şeyler varsa yorum bırakmayı unutmayın.

Beni sitemiz ve instagram üzerinden @buseninmakyajcantasi olarak takip etmeyi unutmayın.

Diğer yazılarda görüşmek üzere, sevgiyle kalın.


İlginizi Çekebilir:



Hakkında Buse Albayrak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.