Dişlerimiz sürekli ön plandadır. Özellikle gülümseme esnasında dikkat çekmektedir. Karşımızdaki kişinin ilk dikkat ettiği yer dişlerimiz diyebiliriz. Bu yüzden, hem kişisel hem de çevresel açıdan ağız ve diş bakımı oldukça önem taşımaktadır. Diş bakımı ve temizliğinde önemli olan, doğru ve düzenli fırçalamadır.
Diş Bakımı ve Diş Temizliği
Doğru bir fırçalama, doğru bir diş fırçasından geçmektedir. Uygun bir diş fırçası, kesinlikle sert olmamalıdır. Sert diş fırçaları daha iyi temizler düşüncesi akıllardan bir an önce silinmelidir. Fırça başının küçük olanı tercih edilmeli ve ona göre satın alınmalıdır. Bunun amacı ise; tüm dişlere ulaşabilmektir.
Diş macunu seçerken ise içeriğinde flüorür olmasına dikkat etmeliyiz. Sürekli marka değişimi yapmamalısınız. Dişlerinizin daha kolay zarar görmesine sebep olursunuz. Diş temizliği için karbonat kullanımı pekte doğru sayılmaz. Sürekli yapıldığı takdirde, dişte aşınmalar meydana getirebilir.
Dişler fırçalamadan önce, macun ıslatılmamalıdır. Kullanılan ürün, mercimek büyüklüğünü geçmemelidir. Fırçaya fazla macun alımı, dişlerin daha iyi temizleneceği anlamına asla gelmez. Dişlerinizi yatay olarak değil, dairesel hareketlerle fırçalamanız daha doğru olacaktır.
Yatay şekilde fırçalamak, diş minesini aşındırır ve hassasiyeti arttırır. Ön dişlerden arka dişlere doğru fırçalanmalı. Fırçayı bastırarak uygulandığında dişin daha iyi temizlendiği anlamına gelmez. . Dişlerin mine tabakası aşınır, bu yüzden de, alttaki sarı tabaka meydana çıkar ve dişlerin daha sarı gözükmesine yol açar. Bunun dışında sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine yol açar.
Diş fırçalama uygulamasını günde 2 kere yapılması ağız ve diş bakımı için yeterlidir. Kahve, sigara ve bol miktarda çay tüketiyorsanız; diş macunu satın alırken mutlaka özelliklerine bakınız.
Yemek sonrası dişlerde kalan artıklar kürdan yardımı ile değil, diş ipi yardımıyla çıkarılmalıdır. Dişlerinizi fırçalarken, diş eti kanamaları meydana geliyorsa gecikmeden bir diş hekimine mutlaka görünün. Dişlerinizin gülümsemenize engel olmasına izin vermeyin!
Genel olarak, günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın, günde bir veya iki kez (tercihen akşam yemeğinden sonra) diş ipi kullanın, her yemekten sonra ağzınızı durulayın ve günde en az bir kez gargara yapın.
Evde Doğal Yöntemlerle Diş Bakımı
1. Yağ Çekme (Bitkisel Yağlarla Gargara Yapma)
Yağ çekme, Ayurveda’da diş çürümesini önleme, diş ve diş etini güçlendirmeye yardımcı olan ve 3000 yıl önceye dayanan eski bir uygulamadır. Yağ çekme, yağların antioksidan özelliği sayesinde bakterilerin ağızdan arındırılması yardımcı olur, dişleri sağlıklı tutar ve beyazlaması sağlar.
Yağ çekme işlemi genellikle susam, ayçiçeği veya hindistan cevizi yağı ile yapılır. En çok kullanılan yağ ise susam yağıdır.
Yağ Çekme Nasıl Yapılır?
- Bir çorba kaşığı susam yağını ağzınıza alın.
- Yaklaşık 20 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. (ilk uygulamaya 5 dk. ile başlayın, günden güne artırın)
- Yağ, ağzınızda çalkalandıkça incelecek, süre sonunda ağzınızdaki yağı bir kağıt havluya tükürün. Lavaboya tükürmeyin, yağın hızlı dönme özelliği olduğu için tıkanıklığa neden olabilir.
- Uygulama sonunda ağzınızı ılık suyla durulayın. Antimikrobiyal faydalar için hafif tuzlu su kullanın.
- Dişlerinizi yukarıda da belirtiğimiz gibi doğru bir fırçalama ile fırçalayın.
- Yağ çekme işlemini her sabah aç karnına uygulayabilirsiniz.
Yağ çekme işleminde kullanabileceğiniz bazı bitkisel yağlar;
Limon yağı : Dişleri beyazlatır.
Nane yağı : Nefesi ferahlatır ve diş eti iltihabıyla savaşır
Hindistan cevizi yağı : Dişleri beyazlatır. Diş sağlığını destekler
Çay ağacı yağı Diş eti iltihabı ve kaşıntıya iyi gelir.
Keklik yağı : Diş ağrılarını hafifletir.
Ayrıca bkz.; Bitkisel Yağlar ve Özellikleri
Not: Uygulama sırasında ağzınızdaki yağı yutmamaya dikkat edin.
2. Zerdeçal ile Dişlerinizi Temizleyin
Zerdeçal, dişlerinizin sağlıklı kalmasına ve bakteriyel enfeksiyona karşı korunmasına yardımcı olan antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
Araştırmalarım sonucu ulaştığım bir bilgiyi sizlere paylaşmak istiyorum; 2012’de Indian Society of Periodontology Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, zerdeçalın plak kontrolünde etkili olduğu ve diş eti iltihabının engellediği tespit edilmiş.
Zerdeçal ile Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
- Zerdeçal ile dişleri fırçalamak için ¼ çay kaşığı zerdeçal tozuna biraz su ilave edin. Bu karışımla haftada bir 3-4 kez dişlerinizi fırçalayın.
- Zerdeçal ile bir diş macunu hazırlayabilirsiniz. 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ve ½ çay kaşığı tuz ve ½ çay kaşığı hardal yağı ile minik bir macun hazırlayın. Günde bir kez bu karışımla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
- Bunlara ek olarak zerdeçal ile ağzınızı gargara yapabilirsiniz. Zerdeçal ile gargarayı hazırlamak için ½ çay kaşığı zerdeçal tozunu 1 su bardağı su ile kaynatın, soğutun ve günde bir kez gargara suyu olarak kullanın.
3. Yeşil Çay Tüketerek Dişlerinizi Koruyun
Yeşil çaydaki doğal fluorür, polifenoller ve kateşinler diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olan bakterileri yok edebilir. Bununla birlikte kötü koku önleyerek toplum için daha rahat olmanıza yardımcı olur.
Her gün 3-4 fincan yeşil çay tüketin. Şeker kullanmadan tüketmeniz diş ve diş eti sağlı için tavsiye edilir.
4. Misvak Kullanın
Misvak, diğer bir deyişle diş temizleme çubukları, ağız ve diş hijyenini korumanın doğal bir yoludur. Misvak, bitki lifleri ve diş arasındaki sürtünmeye bağlı olarak leke ve plakları mekanik olarak temizler. Bir nevi diş fırçası ve macun görevi görür.
Not: Misvakın fazla kullanılması veya uygun olmayan kullanımı ile yan etkileri olabileceğini doğrulayan çalışmalar bulunmaktadır.
5. Yiyecek olmayan nesneleri ısırmayın!
Tırnak yeme, kurşun kalemleri çiğneme veya buz ısırma, diş minesini, özellikle dişlerin yüzeylerini aşındırır. Çok sıcak, çok soğuk ve çok sert yiyeceklere dikkat edin.
Asitli içeceklere dikkat edin. Diş minesini parçalayıp dentini (Dentin, dişlerin mezoderma kökenli kemiğe benzer yapıdaki temel tabakasıdır.) açığa çıkararak bakterilerin diş yüzeyine nüfuz etmesine izin verdiği için diş çürümesi ve boşluk oluşturma riskini arttırır.
Asitli gıdalardan tamamen kaçınmanız gerekmez, ancak dikkatli ve az tüketmeye özen göstermelisiniz.
6. Diş hekimi randevularınızı ihmal etmeyin!
Kesinlikle belirli periyotlarla dişleriniz için bir diş hekimine gitmelisiniz. Bu süreyi diş hekiminiz belirlese de ez az altı ayda bir diş hekimi muayenesini aldığınızdan emin olun. Uzman bir diş hekimi diş sağlığınızı etkin bir şekilde izleyecek ve ağzınızda herhangi bir hastalığın olup oladığını takip edecektir. Tabi bu yaşanacak bir diş rahatsızlığının erkenden fark edilmesi ve tedavi edilmesi demek..
Son olarak sigara tüketmenin ciddi bir sağlık problemlerine neden olduğunu biliyorsunuz, ağız ve diş sağlığınızı da olumsuz yönde etkilediğini unutmayın. Eğer tüketiyorsanız biran önce vazgeçin!
İlginizi Çekebilir;