Çocuklarda Duygusal Zeka Nedir? Çocuklarda duygusal zeka anne karnında başlar ve ilk aylarda da kendini belli eder. Bebekler ağlayarak anneleri ile iletişim kurarlar. Bebeklerin ilk 6 ay boyunca ağlayarak iletişim kurması da duygusal zekaya girer. Bebekler daha sonra ise gülme, korkma ya da yabancı görme gibi tepkiler geliştiriyorlar.
Çocuk Sağlığı uzmanları çocuklarda duygusal zekanın anne karnında geliştiğini belirttiler. O nedenle çocuk doğduktan sonra da onları sevmeli ve onlarla konuşmalısınız. Çocuklarınızın davranışlarını değerlendirmeli ve çocuğunuzla iletişime geçmelisiniz. Çocuğunuzla müzik dinlemeli ve ona kitpa okumalısınız. Ailece yemek yemeye özen göstermeniz de çocuğunuzla olan bağları güçlendirecektir. Bebeğiniz ile en az 15 dakika kesintisiz zaman geçirmeniz ve onun isteklerini görmezden gelmemeniz çocuk gelişimi açısından önemlidir. Çocuğunuza ne her zaman evet deyin ne de her zaman hayır deyin. Çocuğunuzun başarılarını överseniz çocuk kendisiyle gurur duyulduğunu hissedecek ve bu onun duygusal zeka gelişimini etkileyecektir.
Çocuklar aile bireyleri arasında gelişen iletişim sayesinde zihinsel gelişimlerini tamamlarlar. Çocuğun gelişim safhasında çevresi ile iletişime geçmesi ve teknolojik aletlere çok fazla alışmaması gerekmektedir. Çocuklar 3 yaşından sonra anne ve baba kontrolünde teknolojik aletleri kullanmalıdır. Bunun da belli bir sınırı olmalıdır. Anne ve baba çocuğun hem kendi arkadaşlarına zaman ayırmasını sağlamalı hem de ödül olarak bilgisayarda geçireceği süreyi ayarlamalıdır.