Bronzlaşmak, evet arkadaşlar malum artık yaz geldi -biraz geç de olsa- ve tatil sezonları da başlamış oldu. Kimimiz tatil için kamp yapmayı, doğayla iç içe olmayı seçerken kimimiz de deniz kenarına gitmeyi, doyasıya güneşlenip, bronzlaşmayı tercih ediyor. Fakat bronzlaşmak yerine çoğu kişi de domatesten hallice bir hal alıp geri dönüyor tıpkı ben gibi.
Güneş ışığına maruz kalmanın cildiniz için iyi olmasına rağmen aşırıya kaçılması ve cildinizin yanmasına izin vermek, açıkçası kaçınılması gereken şeydir. Çünkü cildimizin rengi güneş ışığına fazla miktarda maruz kaldığı zaman değişir. Cildimize güneş ışınları temas ettiği zaman uv ve kızılötesi ışınlar da temas eder ve gözle göremediğimiz, algılayamadığımız bu ışınlar yavaş yavaş cildimize ne yazık ki zarar verir.
Bununla birlikte kalıcı bronzluk ve ardından uzun yıllar güneş hasarı ile derinin bronzlaşarak hücreleri koruyamayacak hale gelip; deriyi kalınlaştırarak hücreleri korumaya çalışması ile kanser belirtilerinin lezyonlarını oluşturmaya başlar.
Sağlıklı Bir Şekilde Bronzlaşmak
Sağlıklı bronzlaşmak için de dikkat edilecek pek çok nokta vardır. Bunlara mutlaka uymalıyız. Ayrıca daha da hızlı bronzlaşmak için cilde, kola ve kokulu ürünler asla ama asla sürülmemelidir.
Güneş kremi, bazı UV ışınlarının cilt yüzeyine nüfuz etmesine izin veren, size hafif bir bronzluk kazandıran bir üründür.
- Güneş Koruma Faktörü (SPF) 15 olan güneş kremleri, 10 dakikada güneş yanığı olan bir kişide 150 dakika sonra güneş yanığı olacağını anlamına gelir. SPF, UV ışınlarına karşı koruma miktarını belirtir. Örneğin SPF 30, güneşin UV ışınlarının 1 / 30’unun cildinizle temas edeceği anlamına gelir.
- Yaz aylarında SPF 30′ daha düşük bir krem kullanmamaya çalışın.
- Özellikle güneşle en çok temas eden; yüz, burun, el, kol, omuz, sırt gibi bölgelere odaklanarak, vücudunuzun tamamında güneş kremi kullanın.
- Güneş kremi ve güneş sütleri her iki saatte bir veya suya girdikten sonra tekrar uygulanmalıdır.
Ayrıca bkz.; Evde Doğal Güneş Koruyucu Krem Nasıl Yapılır? 4 Güneş Kremi Tarifi
Güneşte ne zaman ve ne kadar kalacağınıza dikkat edin!
- UV ışınları 11:00 ile akşam 15:00 saatleri arasında en yüksek seviyededir, Bu nedenle bu saatler boyunca dikkatli olun.
- Hasarı en aza indirgemek için aşamalı olarak bronzlaşmayı deneyin; Günde bir saat güvenli bir süre.
Ayrıca bkz.; Güneşten Korunmak için Yöntemler
Doğal Bronzlaştırıcı Yağlar, Bu yağların amacı güneşi güneş kremi gibi engellemek değil, cildinizin “koruyucu” sürecini hızlandırmaktır. Yalnızca güneşten koruma sağlayan bronzlaşma yağlarını kullanın; SPF 15 veya üstü en iyisidir. Piyasada bronzlaştırıcı olarak üretilmiş yağlar bulunmaktadır. Ancak bu yağlar kimyasal işleme aruz kalmış yağlardır. Aşağıdaki doğal yağları bronzlaşmak için kullanabilirsiniz.
- Avokado Yağı
- Hindistan Cevizi Yağı
- Yeşil Çay Özü
- Aloe Vera
- Fındık Yağı
- Zeytinyağı
- Buğday tohumu Yağı
- Ayçiçeği Yağı Ayçiçeği yağı
- Susam Yağı
- Havuç yağı
Ayrıca bkz.; Aromatik Yağlar ve Özellikleri- Bitkisel Yağların Psikolojik Etkileri
Dikkat edilecek başlıca noktalar
- Mümkün olduğunca açık renk ve ince kıyafetler giymek
- Güneş koruyucu olarak 30 ya da daha üstünde koruma sağlayan güneş kremi seçmek
- Gün içinde havuza denize girip çıktıkça güneş koruyucuyu tekrar uygulamak
- Güneş ışınlarının çok dik geldiği saat 11.00- 15.00 arası güneşe çıkmamak
- Dermatologların önerdiği eczane ürünlerini kullanmak daha sağlıklıdır.
- Kokusuz, parfümsüz ve 30 ya da daha fazla koruma faktörlü ürünler seçilmek.
- Mutlaka güneş gözlüğü şapka şemsiye gibi güneşi biraz olsun engelleyen azaltan şeyler kullanmak
Ayrıca bol bol su içmeliyiz. Çünkü güneş ışınları bizim daha fazla sıvı kaybetmemize neden olacak ve dehidratasyon durumumuz artacak. Yani susuzluğumuz. O yüzden de suyu ihmal etmiyoruz ve bolca tüketmeye devam ediyoruz.
Ayrıca yediklerimize de dikkat etmemiz gerek. Taze meyveler cildimiz için daha iyi daha faydalıdır. Taze meyve tükettikçe vücudumuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminler daha kolay temin edilir ve daha sağlıklı oluruz. Sağlığımızın iyiliği de haliyle cildimize yansır.
Ayrıca bkz.;Meyvelerin Faydaları ve Cilt Güzelliğine Olan Etkileri