Ağız ve Diş Sağlığında Ayurvedik Şifa; Oil Pulling
Oil Pulling

Ağız ve Diş Sağlığında Ayurvedik Şifa; Oil Pulling

Gülüş bir insanın en güçlü silahıdır. Gülüşü etkileyici yapan en önemli unsur ise bembeyaz, pırıl pırıl dişlerdir. Ayrıca genel vücut sağlığımızın başlangıç noktası da ağız ve diş temizliğidir. Gün içinde birçok mikrop ve bakteri ağız yoluyla vücudumuza girerek iç organlara ulaşmakta ve hastalıklara sebep olmaktadır. Ağız içi ne kadar temiz ve sağlıklıysa bakteri ve mikropların vücuda girişi o kadar zorlaşacaktır. Bu yüzden dişleri her gün sabah ve akşam olmak üzere en az iki kere fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Diş fırçalama alışkanlığı kazanmanın yanı sıra diş fırçasının iki ayda bir değiştirilmesi de önemlidir. Çünkü diş fırçaları zaman içerisinde bakteri üretebilmektedir. Bu durum da sağlıklı kalmaya çalışırken ağız ve diş sağlığımızın bozulmasına sebep olabilmektedir.

Oil Pulling Nedir?

Genel günlük diş bakımı haricinde ağız ve diş sağlığının korunması için ekstra uygulamalar bulunmaktadır. Bu yazıda bu uygulamalardan biri olan Oil Pulling’ten söz edeceğiz. Oil Pulling, kadim Hint Tıbbı‘nda yüzyıllardan beri uygulanan ayurvedik tedavi yöntemlerinden biridir. Türkçe’ye “ağızda yağ çekme” olarak çevrilen bu yöntemin uygulanışı son derece basittir. Yapılış amacı ise ağız ve diş yüzeyinde biriken bakteri ve mikropların yağda çözünmesi ve vücuttan atılmasıdır. Hintliler’in asırlardır önleyici ve tedavi edici bir şifa kaynağı olarak kullandıkları bu yöntem, soğuk sıkma bitki yağlarının ağızda 20 dakika boyunca çevrilmesi ve tükürülmesi aşamalarından oluşmaktadır.
Hindistan cevizi yağı, Oil Pulling uygulamasında en çok tercih edilen bitki yağıdır. Taşıyıcı özelliği ve antibakteriyel oluşu, susam yağını bu uygulamada en çok tercih edilen ikinci bitki yağı yapmıştır. Ancak bu yağları edinemeyenler uygulamayı zeytinyağı ile de yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey, kullanılan yağın soğuk sıkma olmasıdır.

İlgili:Bitkisel Yağlar ve Özellikleri 

Oil Pulling Nasıl Uygulanır?

Oil Pulling uygulaması aç karnına ve yağ boğaza kadar indirilmeden yapılmalıdır. Uygulama esnasında ağız içindeki yağ sadece ağız ve diş çevresinde gezdirilmeli; dişler arasından geçirilerek ağzın her köşesine ulaştırılmalıdır. Uygulamadan sonuç alınabilmesi için en az 15 dakika boyunca yağ ağızda tutulmalıdır. İlk uygulamalarda yağı bu kadar uzun süre boyu ağızda tutmak zor olabilir. Bunun için ilk başta uygulamaya normalden biraz daha az miktarda yağ ile başlayabilirsiniz. Normalde ağızda çalkalanması gereken yağ miktarı bir çorba kaşığıdır. Ancak başlangıçta bu miktar bir tatlı kaşığı kadar olabilir. Ağıza alınan bitki yağı 15-20 dakika süreyle ağızda gezdirildikten sonra tükürülmelidir. Yağ işlem sonunda mikroplarla dolu bir hale geldiği için asla yutulmamalıdır. Ağızdan çıkan yağ şeffaflığını kaybederek opak, beyazımsı bir hal alacaktır. Yağ tükürüldükten sonra dişler organik bir diş macunu ile fırçalanırsa daha iyi sonuç alınacaktır.

Ağız ve Diş Sağlığında Ayurvedik Şifa; Oil Pulling

Oil Pulling’in Faydaları Nelerdir?
Oil Pulling düzenli uygulandığında dişleri beyazlatmak, ağızda bakteri oluşumunu önlemek, tartarları ortadan kaldırmak gibi ağız ve diş sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Bu yöntem, ağız ve diş sağlığını düzeltmesinin yanı sıra birçok farklı hastalığa da iyi gelmektedir. Oil Pulling‘in tedavisine yardımcı olduğu başlıca hastalıklar; Sinüzit ve migrene bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrıları, kan şekeri oranındaki dengesizlik, uyku sorunları, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, egzamalar, kanser, şeker hastalığı, hipertansiyon, akne ve bakteri kökenli cilt problemleri, cilt kuruluğu, kabızlık problemi olarak sıralanabilir.

Hakkında Berrin Sarı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir