Okul Alışverişi Yapmanın İncelikleri 17 Eylül ilk orta ve lise öğrenimi okuyan öğrenciler için büyük gün. İster ilk günleri olsun, ister ara sınıflar okullar açılıyor. Sayılı günler kaldı ki bu da doğal olarak çocuklarımız kaç yaşında olursa olsun okul alışverişi konusunu gündeme getiriyor.
Zaten Ağustos ve Eylül ayları her zaman için masraflı olan aylardır. Kurban Bayramına istinaden bayram masrafları, hemen akabinde okulların açılması bir de arada ama uzun, ama kısa tatil yapılmış ise kişilerin bütçesini oldukça zorlar.
Çünkü özünde çocuk okutmak, hangi kademede çocuk okursa okusun zor bir iştir. Kıyafeti, çantası, defteri kitabı derken kimi zaman aileler doluya koysa taşar, boşa koysa dolmaz gibi bir durum olur ki biz de bu yollardan hala geçen birileri olarak yaşamın en gerçek alanlarından bir tanesi olan bu konuda deneyim aktarımı yapmak istiyoruz.
Okul Alışverişinde Nelere Dikkat Edilmeli?
İşin özünde okul alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler tam bir strateji işidir ve son derece doğru, özenli hareket etmek gerekir. Ama şu noktayı da asla atlamamak gerekir. Eğitim çok önemlidir ve bir ailenin çocuğu için yapabileceği en iyi, en doğru şey iyi bir eğitim aldırmaktır ki bu noktada da kendi gerçekliğini bilerek, sınırlarını gerekir ise zorlayarak çocuğu için yapılması gereken masraftan kaçınılmaması gerektiğidir.
Tabi ki burada ayağını yorganına göre uzat kavramı oldukça önemlidir ama işte burada doğru stratejiler uygulanırsa her şey tereyağından kıl çeker gibi kolayca halledilebilir.
Yine bu noktada ailede okuyan çocuk veya çocukların ailenin kendi gerçekliğini bilerek hareket etmesi gerektiği unutulmamalı ve çocuğa sınırlar dürüst ve onu üzmeden net bir biçimde ifade edilmelidir.
Okul Alışverişinde Bunları Unutmayın
Şimdi gelelim yapılması gerekenleri sıralamaya:
- Okul alışverişi yapmaya çıkmadan önce mutlaka bir liste oluşturulmalı ve alınması gerekenler, acil ihtiyaç duyulanlar belirlenmelidir.
- Nereden hangi alışveriş yapılmalı bu konuda da bilgi sahibi olunmalı ve olabildiğine en ucuz, en kaliteli biçimde alışveriş yapılacak yerler seçilmelidir. İlla tüm ürünler bir yerden alınacak diye bir kaide yoktur.
- Defter alımında eğer kilo ile satan yerler varsa bulunulan yerleşkede oralardan bu tarz ürünlerin alınması çok daha yerindedir zira fiyatlar çok daha makul olacağından bu gerçek göz ardı edilmemelidir.
- Evde birden fazla çocuk var ise birbirlerinin okul ürünlerini kullanabilmeleri sağlanmalıdır.
- Marka olayının ekstra masraf çıkaracağı gerçeği göz ardı edilmemelidir.
- Bilinen adreslerden alışveriş yapılabilmeli, olabiliyor ise taksitlendirme yapılarak tek aya bütçe ayarlanarak aylık dengelerin bozulması önlenmelidir.
- Öncesinde çok iyi bir araştırma yapılmalı ve indirim olan yerler takip edilmelidir.
- Alınan ürünler türü ne olursa olsun işlevsel, ergonomik ( özellikle çanta ve ayakkabı için) olmasına özen gösterilmelidir.
- Elbette çocuğun istemleri göz ardı edilmemelidir.
- Çevre dostu olan geri dönüşümlü olan ürünler alınmalıdır.