Batik Modasına ve Tarzına Genel Bakış bu yazımızda ele alacağımız konu. Sıcak hava yaklaşırken, canlı baskılar kesinlikle sezonun merkezinde yer alıyor. Son zamanlarda özellikle popüler olan bir motif batik – muhteşem desen ve görüntülerle sonuçlanan bir doğuya özgü dirençli boyama yöntemi.
Tekniğine Dair Bilgiler
Batik bazen benzer şekilde olsa da kravat boyası ile karıştırılıyor . Her ikisi de, boyayı belirli bölgelere nüfuz etmesini engellemek için bir direnç elemanı kullanır. Bununla birlikte, kumaşı “bağlamak” yerine, kumaş üzerine güzel desenler oluşturmak için balmumu kullanılır.
Kumaş üzerinde “balmumu” ne varsa, boyandıktan sonra görüntü olarak görünecektir . Sürecin kendisi inanılmaz derecede çok yönlü. Balmumu, üzerine serpilmiş bile olsa, bir şablon veya damga ile boyanabilir. Boyamadan sonra, balmumu ütülenir ve lekeler buharlaşır.
Serigrafi gibi, batik de katmanlar halinde yapılır, her renk ayrı ayrı boyanır ve bu da çok karmaşık tasarımlar yapabilir. Sonuçlar nefes kesicidir ve cesur ve grafikten narin ve feminenlere kadar çeşitlilik gösterir .
Dünyanın farklı yerlerinde batik’in birçok farklı varyasyonu var. Bu tekstiller karmaşık, oldukça ayrıntılı desenlerle (elle yapılır!), Genellikle çiçeklerde veya topluluk içinde anlamı olan diğer sembollerle kaplıdır. Palet, çoğunlukla parlak renkler içeren, bazen ise toprak tonlarıdır. Dries van Noten , tonlarca eğlenceli, benzersiz baskılarla dolu bu estetikten ilham alan bir koleksiyon hazırladı ve dünya çapında oldukça popüler oldu.
Batik’in Japonya’da da gelenekleri var. Orada, balmumu resist rozome denir ve kimono için ipek boyamak için kullanılan yöntemdir. Okulda, rozome ustasından kumaş boyamayı öğretmek için dersler verilir örneğin. Japon tekstillerini karakterize eden zarif efektlerin nasıl yaratıldığı öğretilir, gölgelendirme için balmumu katmanın yanı sıra, kendine özgü resim stili kullanılır. Yumuşak, yumuşak fırçalama diğer kumaş boyama biçimlerinden büyük bir ayrılmadır, ancak zarif ve ikonik bir sonuç yaratır.
Ülkemiz ölçeğinde ele alındığında ise daha çok boyaya direnç için ip bağlama yöntemi kullanılır ki burada kravat boyama ile karıştırmamak gerekir.
Batik tarzı bu yıl çok moda olsa da yıllardır etnik giyimi tercih edenlerin sıkça kullandığı bir yöntemdir. Oldukça hoş ve zamansız bir görünümü vardır. Tüm yaşlarda, tüm zaman dilimlerinde doğru kombinleme yaparak rahatça kullanılabilir.