Ağda nedir? Çeşitleri nelerdir?
Dünyada kullanılan 2 çeşit ağda vardır.
1-) Şeker Ağda
Şeker ağda, şeker ve limon ile yapılan ağda türüdür. Genellikle evde yapılır. Su ile çözünür.
2-) Sir Ağda
Sir ağdanın ham maddesi reçinedir. Reçine çam ağacında bulunur. Hazır olarak satın aldığımız ağda türüdür.
Ağda yapılırken dikkat edilmesi gerekenler
Her türlü kişisel bakımda olduğu gibi ağda yaparken de hijyen çok önemlidir. Ağda bezinin kişiye özel, tek kullanımlık olması çok önemlidir. Ayrıca ağda sürülen spatula da kişiye özel, tek kullanımlık olması gereklidir. Ağda sürülen spatulanın her sürüşte atılması gerekir. Özellikle salonda ağda yaptırıyorsanız hijyen kurallarına dikkat edildiğinden emin olmalısınız. Hijyen kurallarına dikkat edilmeyen yerlerde mantar gibi hastalıkların bulaşmasına neden olunabilmektedir.
Ağda Kalitesi Neden Önemli?
Ağda yapımında istenilen sonuca doğru şekilde ulaşmanın yolu öncelikle ağdanın kalitesine bağlıdır. Kaliteli bir sir ağda kullanmak kıl köklerini zayıflatır. Şeker ağda ise tam tersine kıl köklerini besler ve daha kalın ve çok kıl çıkmasına neden olur. Bu sebeple kalitesinden emin olduğunuz bir sir ağda kullanmanız doğru olacaktır. Ucuz ve kalitesiz ürünler ciltte tahrişe neden olabilmektedir.
Kimlere Ağda Yapılmaz?
Problemli ciltlere ağda yapılmaz. Cildinizde yara, kesik, güneş yanığı vb varsa ağda yaptırmamanız gerekir. Dermatolojik rahatsızlığı ve şeker hastası olan kişilerin de ağda yaptırması sakıncalı olabilir. Sir ağdanın ham maddesi olan reçineye karşı alerjisi olanlarda bu yöntemi kullanmamalıdır.
Çok yaşlı kişilere ve çocuklara da ağda yapılmaz. Meme başı , kirpikler ve burun içi kılları için ağda uygulanmaz. Adet (regl) döneminde ağda yaptırmamanızı tavsiye ederiz. Adet bitiminden 3 gün sonra ağda yaptırılabilir. Bu dönemde ağda yaptırmak daha fazla acıya neden olabilir.
Ağda Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Kuaförde Ağda
Sir ağda genellikle bacak ve kol bölgesi kıllarının alınması için uygulanır. Bunun yanı sıra kol altı, yüz, bikini bölgesi, sırt, göbek gibi bölgelere de uygulanabilir.
Ağda Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağda sonrasında hemen duş alınırsa, deodorant kullanılırsa, güneşe çıkılırsa kararma olur. Kararma olmaması için ağdadan 24 saat sonra yapılması önerilir.
Sir Ağda Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?
- Sir ağda uygulanacak bölge temiz ve kuru olmalıdır. Uygulanacak bölgeye talk pudra sürülebilir.
- Sir ağda, uygulanacak bölgeye spatula yardımı ile sürülür. Eğer kartuş ağda kullanılıyorsa spatulaya gerek yoktur. Ağda, kılların çıkış yönünde ve ince bir tabaka halinde sürülür. Ağdanın ısısı çok önemlidir. Ağda akışkan olmalıdır. Isısı ise cildi yakmayacak kadar sıcak olmalıdır.
- Ağda sürüldükten hemen sonra (soğumadan) ağda bezi üzerine konulmalıdır. Bez kılların çıkış yönüne göre koyulup sıvazlanır.
- Bezi çekerken kılların çıkış yönünün tersine çekilir. Ne çok yavaş nede aşırı hızlı çekmemek önemlidir.
- Son olarak sir ağda yağı uygulanarak cilt temizlenir.
Özellikle ilkez ağda yapacaksanız, sir ağda için kuaföre gitmenizi tavsiye ederiz. Kuaförde ağda yaptırmak hem işlemin doğru yapılması açısından hemde daha az acı hissetmeniz için önemlidir. Genelde kuaförde ağda yaptıranlar, sonraki ağdaları için yine kuaförleri tercih etmektedirler.
İlginizi Çekebilir;