Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Sorumluluk sahibi, ahlaki değerleri gelişmiş ve öz güveni tam çocuk yetiştirmek için neler yapılması gerekiyor? Çalışan ebeveynlerin ahlaki değerleri gelişmiş ve öz güveni tam çocuklar yetiştirmeleri mümkün mü?

Sizler için Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Başlıklı bir yazı hazırladık.Birçok ebeveyn anane, babaanne, dede gibi büyüklerden yardım alarak bu sorunu çözmeye çalışmaktadır.Kimi aileler de bakıcı tutmayı tercih etmektedir.

Çocuk yetiştirmenin temelinde yatan en büyük sorunlardan biride çocukların her dediğini yaptırmak için sergilediği tutumdur.Liderliği ele geçiren çocuk,her istediğini ailesine yaptırmak ister.Aslında burada en büyük sorun kontrolün tamamen çocuğa verilmesidir.

Bu durum aile içinde sorunlar yaşanmaya başlandığında ortaya çıkıyor.Burada ebeveynlerin birbiriyle uyumu kadar, çocuğa tutarlı davranması ile ilintilidir.

Çocuk bir yaramazlık yaptığında ya da bir şey istediğinde biri hayır diğeri evet dememelidir.Çocuk yaramazlık yaptığında ya da yemek yemesi gibi bir konuda onu ikna etmek için pazarlı edilmemelidir. Örneğin ‘’bu gün yaramazlık yapmazsan sana istediği şu oyuncağı alacağım’’ gibi cümleler kullanmayın.

Çocuğun yemeğini yemesi, zaten hayatın gereklerinden biridir.Bunun için çocuğu ödüllendirmememiz için bir gerekçe yoktur. Bunu çocuk ileride size karşı kullanacaktır.Çocuğunuzdan beni parka götüreceğine söz verirsen uslu durum gibi kelimeler duymaya başlarsanız şaşırmayın.

Çocuk Nasıl Yetiştirilir?Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Unutmayın Çocuklar Sizin Aynanızdır

Unutmayın çocuklar sizin aynanızdır ve çocuk yetiştirmenin en önemli yolu iyi birer ebeveyn olmaktan geçer. Önemli olan mutlu çocuk yetiştirmektir.Bunu için yazımızın da başında belirttiğimiz üzere sizler birbirinizle uyumlu olacaksınız.

Eğer aile içinde huzur yoksa ne yaparsanız yapın çocuğunuz kendini güvende hissetmeyecektir.

Sevgi dolu huzurlu bir ortamda büyüyen çocuk çevresine karşı her zaman daha duyarlı, paylaşımcı, öz güveni tam olduğu için toplum içinde kendini ifade edebilir.Sevgili ebeveynler burada rol modeli sizsiniz. Çocuklarınız için her şeyin en iyisini yapmaya çalışırken, kendi eksikliklerinizi gözden kaçırmayın.

Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Çocukta davranış bozukluğu vs gibi sorunlar yaşıyorsanız, bunun çözümünü bulacak yine siz ebeveynler siniz.Çünkü çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz.Çocuk iyiliği, hoş görüyü, paylaşmayı, dürüstlüğü kısaca iyi bir insan olmanın gerekliğini ve önemini sizden öğrenecektir.

Çocuk Nasıl Yetiştirilir?Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Çocukta Öz Güven Duygusu Gelişimi

Çocukların beyni bilgisayar gibidir. Sizden gördüğünü hayata geçirmekten hiç çekinmezler.Bu nedenle çocuğa ne verirseniz onu alır.Çocuğun yemek yemesinden tutunda diş fırçalaması, giyinmesi gibi konularda onları sürekli uyarmak yerine onların bunları yamasının gerekli olduğunu düşündürün.

Çocuk yarış atı değildir.Çocukları derslerinde başarılı olması için, bir başka arkadaşı ile kıyaslamayın. Bunun yerine başarısız olduğunda hayatta neler ile karşılaşabileceğini, başarının ona sağladığı faydaları anlatın.Çocukta öz güven duygusunun gelişmesi için ona bir takım sorumluluklar verin.Bu yaparken de sana güveniyorum demeyi unutmayın.Çocuğun okuldan gelir gelmez ders yapması konusunda onu tenkit etmeyin.

Çocuk Nasıl Yetiştirilir?Çocuk okuldan sonra yemek yeyip dinlendikten sonra dersini zamanında yapması gerektiğini öğretin.

Çocuk Nasıl Yetiştirilir?Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Lider Ebeveynler Olun

Çocuklarınızın karşısında lider yani etkili ebeveynler olun. Bu sizin çocuğunuza yön vermenizi kolaylaştıracaktır.Bu sayede çocuğun öz güveni gelişecek aldığı sorumluğun farkına vararak, üzerine düşenleri siz demeden kendiliğinden severek isteyerek yerine getirecektir.Sizin sergilediğiniz ılımlı tavırlar çocuk için her zaman daha teşvik edici olacaktır.

Çocuk ebeveynleri ile güven içinde bir ilişki kurarsa karşı cinsle de güven sorunu yaşamaz.Sokma akılla değil kendi sezgileriniz ile çocuklarınızı büyütün.


Hakkında Dilek Soyak

Yazarım ikinci kitabıma hazırlanıyorum. Yayıncılık hayatında 10 yılı aşkındır edindiğim tecrübeler ile daha geniş kitlelere ulaşmamı sağlayacak projelerde çalışmak, var olan bilgi dağarcığım ve bu tecrübenin verdiği güvenle bana verilen görevi en iyi şekilde yapabilmek ilk ve tek dileğimdir. Kariyer hedefim; Her kesimden kitleye hitap edip, onların sesi olup, gerek statik, gerek ise uygulama kısmında şiir, makale, haber, köşe yazsısı ve özlü söz gibi alanlarda görev alarak insanların hayatına bir şeyler katabileceğini düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir