Sağlık
Kış aylarında herkes genellikle kilo almaktan yakınır. Ancak bunun dışında grip, nezle ve enfeksiyon hastalıklarıyla da karşı karşıya gelinebileceği unutulmamalı. Bu yüzden beslenme şekline biraz dikkat edilerek, bu tür hastalıklardan korunmak ya da bu hastalıkları vücudumuzdan uzak tutmak mümkün. İşte bunun nasıl yapılabileceğiyle ilgili bilgilerimizi tazelemek, özellikle kış aylarına giriliyorken isabetli olacaktır.
Herşeyden önce bağışıklık sistemini güçlendirecek olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Vitamin ve mineraller, beslenme programında mutlaka yer almalıdır. Doğal yollardan gerekli vitamin ve mineraller alınabilmesi için, bu değerler bakımından zengin olan sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı ve öğünler atlanmamalıdır.
Kış mevsimine geçiş dönemi olan Kasım ayı itibariyle A, C ve E vitaminleri, çinko içeren besinler daha fazla tüketilmelidir. Vücudun günlük enerjisini sağlayacak besin değerleri olan yiyecekler ihmal edilmemelidir.
Kış aylarında C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu, maydanoz, mandalina, portakal, kivi bolca tüketilmeli. D vitamini açısından en verimli olan kaynak ise güneştir. Kış aylarında güneşin görülebileceği zamanlar kısıtlıdır. Ancak güneşin fark edildiği zamanlarda 20 dakika güneşle haşır neşir olmak yeterli gelecektir.
Balık, omega 3 yağ asitleri ve D vitamini yönünden zengin olan bir besindir. Bu da hastalıklardan korunmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi destekleyecek bir faktördür. Bu yüzden haftada 1 kez balık tüketmek vücut sağlığı için yararlı olacaktır. B grubu vitaminlerden de faydalanabilmek için, kuru baklagil çeşitlerinden tüketmek gereklidir.
Beslenme açısından vitamin ve mineral tüketimine dikkat edilmesi gerektiği gibi, aynı zamanda ne şekilde tüketilmesi gerektiği de önemlidir. İşte bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı detaylar:
1) Sebze ve meyveler taze olarak tüketilmelidir.
2) Limon, tüketileceği zaman kesilerek kullanılmalıdır.
3) Yemeklerin hazırlanması esnasında tahta kaşık kullanılmaya özen gösterilmelidir. Çünkü metal ile temas, C vitamininin havaya karışmasını hızlandıran bir unsurdur.
4) Patates, C vitamini bakımından son derece zengin bir besindir. Fakat vitaminin yüksek oranı kabuğuna yakın olan kısmındadır. Bu nedenle kabuğu soyulurken dikkat edilmelidir.
5) Besinler, tüketileceği kadar hazırlanmalıdır.
6) Besinler haşlandıktan sonra besin değerinin kaybolmaması için suyu dökülmemelidir. Hatta haşlanan sebzelerin suyu, çorba yapımında kullanılabilir.
7) Yeşil yapraklı sebzeler, bol suyla yıkanmalı ve yıkanırken hırpalanmamasına özen gösterilmelidir.
Yukarıda paylaşmış olduğum bilgilerin pek çoğunun bilindiğine eminim. Ama bazen tekrar hatırlamakta fayda vardır. Çünkü kış aylarında herkesin doğal yollardan sağlığımı nasıl koruyabilirim diye kendi kendine sorduğunu düşünüyorum. Bazı ufak püf noktaları, aslında hayat kurtarıcı nitrliğinde olabilmektedir. İşte bende kış aylarında herkes için can kurtaran olarak adlandırabileceği bilgileri paylaşmak istedim.
Hastalıklardan uzak ve enerji dolu bir kış geçirilmesi dileğiyle.
24/49 100 years from now when humans are forced underground by an ecological disaster and…
18/39 Als zwei Nonnen feststellen, dass der Priester nicht rechtzeitig eintreffen kann, um einen kleinen…
19/43 İlk uyarlama, J.K. Rowling'in çok sevilen romanlarından Harry Potter'ın, on birinci yaş gününde iki…
28/17 Descubra o mundo emocionante de Dog Man: uma aventura imperdível Quando se trata de…
50/11 Survive 2025: A Thrilling Ocean Adventure En el corazón del océano, una pareja se…
49/37 Becoming Led Zeppelin: A Deep Dive into the Rock Icons If you're looking to…