Kot Pantolon Olarak Bildiğimiz Blucinin Bilinmeyen Hikayesi. Kot kelimesinin aslında bir jean pantolon markasının sahibi olan kişinin soy ismi olduğu biliyor muydunuz? Kot pantolon hayal ettiğinizden çok çok farklı bir hikayeye sahip. Kotun bilinmeyen hikayesine geçiş yapmadan önce, nasıl kot pantolon olduğunu anlamak için farklı bir örnek vermek istiyorum. Düşünün, bir yemeği yaparken sanayağ koyarsınız değil mi? Oysa kullandığınız aslında sanayağ değil, margarindir. Fakat Sana markası o kadar dilimize yerleşmiştir ki, yağ türünün margarin değil, sanayağ olduğunu düşünürüz. Aynı Kot markasında olduğu gibi…
Kot aslında sanıldığı gibi bir pantolon çeşidi ya da kumaşın adı değildir. Aynı sanayağ örneğinde olduğu gibi, ‘Levis alacağım’, ‘bugün kendime Loft ya da Mavi baktım’ gibi diyologlar ile karşılaştınız mı? En azından ülkemiz için, bu cevap ‘hayır‘ olurdu. Çünkü zaten uzun yıllardır ‘kot pantolon’ ya da ‘kot’ terimlerini bunlar yerine kullanıyoruz ve unutmayın, ilk olan her zaman kültleşir. Öyle ki Google çevirilerinde bile Jean kelimesinin karşılığı kottur. Bu da Kot markasının, hikayesindeki bilinmeyenleri ile bizim için tür haline gelecek kadar hayatımızda büyük bir yeri olduğunu gösteriyor.
Kot markasının tarihini incelemeden önce kot pantolon hayatımıza nasıl girdi ve nereden geldi, bunlara bir bakalım. Denim kumaş, Blue Jeans adı verilen denim ürünlerinin ham kumaşıdır. Blue jeans ise, kot pantolon, kot ceket, kot gömlek olarak bildiğimiz, denim kumaş ve indigo boyar maddenin birleşimi ile üretilen ürünlerin genel adıdır. Yani Blue Jeans ve kot bizim anlayışımızda aynı ürünlerdir ve denim de bu ürünlerin ham maddesidir, diyebiliriz. Farklı özelliklere sahip olması da denimi diğer kumaşlardan ayıran, sağlam ve sürekli kılan ekstra bir özelliktir.
İndigo boyar madde kimyasal olarak üretilmeye ve Avrupa’nın Hindistan’ a bağımlılığı kesilmeye başladığında Jean yani bizim deyişimiz ile kot pantolon tüm dünyaya yayılmaya ve alt kesimin de kullanımına olanak sağlamaya başladı. Belli markalar ve sinema oyuncuları sayesinde dayanıklılığı ile reklam olan jeanler, 1950ler’ de, Fransa’ ya La Deveze Derrox’ da eğitim almaya giden göçmen bir Türk terzi olan, Muhteşem Kot tarafından keşfedilir. Türkiye’ ye döndüğü zaman bu kumaşı ve bu kumaştan pantolonlar üretmeyi başarır. 1960lar’ da ise hatırı sayılır bir kot pantolon üretimine ulaşır. Bu sayede dilimize yerleşen denimden üretilen, Jean türü Kot markası oluşur. İşte Kot pantolon terimi de buradan geliyor.
Zamanla yayılan kot pantolon furyasından sonra ünlü ve büyük markaların sektöre girişi de gecikmedi tabi ki. Bu sebeple birden parlayan Kot markası, ne kadar kendini tanıtmaya ve kot pantolon üretimine devam etmeye çalışsa da, bu markalar ile baş edemedi. Muhteşem Kot’ dan oğlu Aytaç Kot’ a miras kalan ve rekabet sebebiyle sektöre tutunamayan marka, sonunda üretimi durdurmak zorunda kaldı. Birçok denim üreten firmanın, marka olması sebebiyle kullanılmasından hoşlanmadığı Kot kelimesi de ülkemizde dillere bir pantolon çeşidi olarak yerleşti.
24/49 100 years from now when humans are forced underground by an ecological disaster and…
18/39 Als zwei Nonnen feststellen, dass der Priester nicht rechtzeitig eintreffen kann, um einen kleinen…
19/43 İlk uyarlama, J.K. Rowling'in çok sevilen romanlarından Harry Potter'ın, on birinci yaş gününde iki…
28/17 Descubra o mundo emocionante de Dog Man: uma aventura imperdível Quando se trata de…
50/11 Survive 2025: A Thrilling Ocean Adventure En el corazón del océano, una pareja se…
49/37 Becoming Led Zeppelin: A Deep Dive into the Rock Icons If you're looking to…