Kategoriler: Genel Moda

Tarzınıza Göre Koku Seçin! Koku Türleri

Tarzınıza Göre Koku Seçin! Koku Türleri Biri yanınızdan geçer gider ve saatlerce kokusu burnunuzda kalır. Aklını başından alan bir kokuyu elbette herkes merak eder ve bir türlü aklından çıkaramaz. Sizin kokunuz da bu şekilde baş mı döndürülmeli, yoksa sakin ve tatlı bir his mi bırakmalı? Bu soruyu kendinize sormalı ve doğru kokuyu bu yolla bulmalısınız. Çünkü keskin bir kokuya sahip olmaktan hoşlananlar ve kokusuyla etkilemek isteyenler vardır. Diğer bir yandan öz saygısından, temiz hissetmek güzel bir kokuya sahip olmak isteyenler de bulunur. Siz hangi sebeple koku tercih ediyorsunuz?

Tarza Ait Koku Nedir?

Kokunun tamamen yüzeysel olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat koku kişisel ve tarza ait bir şeydir. Tarz denildiğinde aklınıza direk giyim tarzları gelebilir. Tabi ki giyim tarzı da buna dahildir ama daha büyük bir olgudan bahsediyoruz. Bu yaşam stiliniz, algınız ve hayatı anlama biçiminizi de kapsayan bir durum. Yani yaşam tarzınız… Hayatımızdaki çoğu seçimi buna bağlı olarak yaparız ve koku da sanılanın aksine bunlardan biridir ve çoğunlukla özel sebepler ve alışkanlıklara bağlı olarak seçilir. Rastgele güzel bulunup seçilen kokular da yok değil. Bu durumda kokunuzu nasıl seçmeniz gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Ya da farkında olmadan hisleriniz ile hareket ediyor olabilirsiniz. Peki, koku seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

İlk Önce Parfümler Ve Koku Türleri Hakkında Bilgi Sahibi Olun!

Bu çok ince ve derin bir konu. Fakat elimden geldiğince sizi bu konuda bilgilendirmek isterim. Kokular, yoğunluğu ve hafifliği, sizi etkileme oranı konularında ikiye ayrılıyor diyebiliriz.

1-Koku Türleri

Çoğumuzun bilmediği ve dikkat etmeden koku tercihi yaptığı aşikar. Biliyorsunuz, koku şişelerinin birçoğunda edp, edt gibi kısaltmalar yer alır. Bunların elbette kokular için önemli anlamları var.

EdC- Eau de Cologne– Etken maddesi en az olan ve yaz günleri için ideal, yoğunluğu en hafif koku türüdür. Kalıcılığı en az olandır.

EdT- Eau de Toilette- Kalıcılığı EdC’ ye göre biraz daha fazla, yine bahar ve yaz günleri için ideal, parfümden daha az yoğunluğa sahip, tazeleyici koku türüdür.

EdP- Eau de Parfum- En yoğun kalıcılığa sahip parfümün bir altı kalıcılıkta, parfüm özü önceki iki türe göre daha yoğun ve kalıcı olan koku türüdür. Birçok alt, orta ve üst notaya sahiptir ve zamanla notaların kalıcılığını yitirmesi sebebi ile koku hafifler.

Parfum- Parfüm özünü ve nota farklılıklarını en yoğun hissedebileceğiniz ve kalıcılığı en yüksek oranda olan koku türüdür. Uzun süre kalır ve üst notalar yok oldukça, alt notalar kendini hissettirmeye başlar.

Peki, Nedir Bu Nota?

Birçok kez ‘nota’ kelimesini kullandık ve ne olduğundan biraz bahsedelim. Nota parfümde birbiri üstüne kullanılan koku özlerinin katmanlarıdır ve kalıcılıkları süresinden sonra bir kokunun yok olup, diğer bir kokunun ortaya çıktığı süreçtir. Bazı kokular birçok notayı barındırır. Hatta bileğinize sıkar ve bir süre salladıktan sonra koklarsınız. Bunun sebebi parfümün özüne ulaşabilmek ve orta ya da alt notayı hissedebilmektir.

Piramitte de görebileceğiniz üzere,

Üst Notalar:

İlk anda alınan ve kısa sürede yok olan notaları temsil eder. Bunlar genelde limon, mandalina gibi narenciye ya da, anason, lavanta gibi aromatik kokulardır.

Orta Notalar:

İlk anda aldığınız üst notaların dakikalar sonra kaybolması üzerine daha net ortaya çıkan, kalıcılığı ondan daha uzun olan notalardır. Parfümün genel temasını yansıtan bu notalardır çünkü koku seçimi esnasında en yoğun alınan notalar bunlardır. Yasemin, gül gibi çiçekler, çimen gibi bitkiler, şeftali, ahududu gibi meyveler ve hindistan cevizi, tarçın gibi baharat kokuları en sık kullanılanlardır.

Alt Notalar:

Üst ve orta notalar etkisini yitirdiğinde, son olarak ortaya çıkan ve keskin olan, parfümün karakterinin ve kalitesinin temsilcisi olan notalardır. Sedir, sandal gibi ağaçların odunsu kokuları ve amber, misk gibi çok yoğun ve kalıcı doğal kokular, alt notaları oluşturan temellerdir.

2-Koku Aileleri

Sizi ve tarzınızı yansıtacak olan ve esas konumuza hitap eden nokta kokuların ait olduğu ailelerdir. Bu konu kokunun en derinine inilen ve asıl koku tasarımlarının gerçekleştiği yerdir. Kokular, parfüme dönüşmeden evvel birçok aileye ayrılabilir ve sınıflandırabilir. Öncelikle renkler, türler, hissettirdikleri gibi konularda çok geniş bir skalaya sahip olduklarını belirtelim. Fakat günümüze dönecek ve parfümle alakalı kısmını inceleyecek olursak temel olan ve en çok tercih edilen birkaç koku ailesi bulunuyor.

Çiçeksi

Tek başına bir çiçekten ya da bir çiçek buketinden oluşmuş hissi uyandıran, hafif kokulardır. Alt gruplarına bakıldığında az oranlarda meyve, bitki esansları ile de karıştırılırlar. Daha çok kadınlar için kullanılır.

Meyvemsi

Meyve notalarından oluşan kısa süreli, hafif ve tazeleyici kokulardır. Kadın parfümlerinde kullanılır.

Oryantal

Parfümlerde en çok tercih edilen, en baskın amberin hissedildiği, sarhoş edici kokulardır. Yoğun ve keskin olanları nadir kullanılır. Alt gruplarında yoğunlukla baharat, çiçek ve odunsu kokular ile kullanılırlar. Hem erkek hem de kadın kokularında tercih edilirler.

Odunsu

Sedir, sandal gibi ağaçların kokularını barındıran ve genelde alt notaların esanslarının kullanıldığı sert, ılık ve keskin kokulardır. Alt gruplarında, baharat, misk gibi esanslar ile karışarak aromatik ve sıcak kokulara dönüşürler. Uzun süre kalıcılıkları vardır ve daha çok erkek kokuları için kullanılır.

Fresh

Daha çok temizlik hissi uyandıran, ferah kokulardır. Bergamot, limon, narenciye ile hafif çiçek kokularının alt gruplarda birleşmesi, okyanus hissi veren kokular oluşturur. İki cinsiyet grubunda da tercih edilir.

Daha Sonra Tarzınız Hakkında Bilgi Sahibi Olun!

Burada esas konumuza dönüyoruz ve önemli olan sizin tercihleriniz ile tarzınız oluyor. Kendinizi ölçmek ve hangi tarza, beğenilere sahip olduğunuzu bilmek çok zor sayılmaz. Hele ki konu kendiniz için doğru koku çeşidini bulabilmek ise, duyularınıza ve bilgilerinize yarı yarıya iş düşüyor. Koku özelliklerinizi öğrendiğinizi varsayalım. Yeterli bilgiye sahip olduktan sonra, kendinize tarzınızı bulabilmek için sormanız gereken sorularla başlayalım.

Kendinize hoş kokmak mı, yoksa etrafınızdaki insanları kokunuz ile etkilemek mi?

Kalıcı mı, yoksa geçici mi?

Tatlı kokular mı? Keskin ve kalıcı kokular mı?

Maceracı ve hareketli misiniz, sakin ve huzurlu mu?

Bir ormanda spor yapmak mı? Kırlarda uzanmak mı?

Maskulen misiniz? Feminen mi?

Bu gibi sorulara vereceğiniz cevaplar aşağı yukarı birbirine benzer olacaktır. İstediğiniz kalıcılık, keskinlik oranları, parfümünüzü bulurken size oldukça yardımcı olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra, giyim tarzınız da doğru koku çeşidine ulaşmanızda size yol gösterebilir.  Maskulen misiniz? Sert bir mizaca mı sahipsiniz? Erkeksi giysiler giymekten hoşlanıyor musunuz? Cevabınız evet ise, odunsu, baharatlı, fresh kokular tam size göre olacaktır. Yaşam tarzınıza ve tavrınıza, bir de doğru koku eklenecektir.

Feminen yani kadınsı yönleriniz ağır mı basıyor? Kendinizi sakin, ferah, huzurlu mu hissetmek istiyorsunuz? Kadınsı giyinmekten, çiçekli baskılardan ve uçuk renklerden mi hoşlanıyorsunuz? O halde size en uygun koku aileleri; çiçeksi ve meyvemsi hafif, tatlı kokular olacaktır. Size kendinizi daha huzurlu hissettirecekler.

Maceracı mısınız? Spor giyinmeyi, yürümeyi seviyor, hatta terlemekten hoşlanıyor musunuz? Biraz da sert ve dayanıklı bir yapıya sahipseniz, saf odunsu ya da fresh kokular sizin için birebir olacak.

Biraz tutku, biraz şehvet! Kadınsılığı da yoğun olarak içinde barındıran bu duygular ile dikkat çekmekten hoşlananlardan mısınız? Kalıcı ve baş döndürücü kokular mı tercih ediyorsunuz? Hatlarınızı belli eden, işlemeli, parlak ve göz alıcı kıyafetleri mi seviyorsunuz? Tüm bunları onaylıyor ve kokunuz ile dikkat çekmek istiyorsanız, oryantal kokuları tercih etmelisiniz!

Eğer erkekseniz ve yine de kalıcı, baş döndürücü bir kokuya sahip olmak istiyorsanız, kadınsı yönlerinden uzak baharat, odunsu ve oryantal notaların birleştiği kokuları tercih edebilirsiniz.

Söylemeden geçmeyelim!

Yılbaşı hazır gelmişken en iyi hediye seçeneklerinden biri kokulardır. Biliyorsanız, alacağınız kişinin kişisel özellikleri ve zevkleri, bilmiyorsanız da sadece erkek ya da kadın oluşuna göre bile seçimler yapabilirsiniz.

Her tür parfümü notalarını ve koku türlerini bilmeden mümkün olduğunca direk vücudunuza uygulamayın! Kısa kısa, uzaktan fıslatın.

Yoğun parfümlerin kalıcılığını arttırmak için kıyafetiniz ve saçınıza da sıkmayı unutmayın!

Özellikle saten, kadife gibi hassas türdeki kumaşlara ya da koyu renkli giysilere parfüm sıkmayın! Renklerini açabilir ve dokularına zarar verebilirsiniz.

Başkasından gelen tavsiye ile parfüm satın almayın! Çünkü insanın öz kokusu bulunur ve her parfüm, her tende aynı kokuyu vermez!

Paylaş

Son İçerikler

  • Güzellik İpuçları

Chiara Ferragni’nin Güzellik Sırları Nelerdir?

Ünlü İtalyan bloggerı Chiara Ferragni, birkaç sene önce kurduğu The Blonde Salad bloguyla dikkatleri üzerine…

4 ay önce
  • Moda

2020 Sonbahar Kış Moda Trendleri Nelerdir?

Oldukça zorlu geçen pandemi dönemi ile birlikte 2020 yılının sonbahar aylarına nihayet gelmiş bulunmaktayız. Havaların…

12 ay önce
  • Makyaj

Selena Gomez Makyaj Markası Çıkarıyor

Selena Gomez makyaj markası çıkarıyor! Dünyaca ünlü şarkıcı ve oyuncu Selena Gomez, bu sıralar  kendi…

2 sene önce
  • Dizi Kıyafetleri

Yasak Elma 67. Bölüm Kıyafetleri

Her bölümünü büyük bir heyecan ile beklediğimiz Fox TV’nin ekranlarında yayınlanan Yasak Elma dizisinin içeriği…

2 sene önce
  • Güzellik İpuçları

Bella Hadid’in Parlak Cildinin Sırları Nelerdir?

İtiraf edelim; ona hepimiz hayranız! Özellikle de giyim tarzına, bebeksi güzelliğine, fit vücuduna, ışıl ışıl…

2 sene önce
  • Dizi Kıyafetleri

Yasak Elma 65. Bölüm Kıyafetleri

Her bölümünü büyük bir heyecan ile beklediğimiz Fox TV’nin ekranlarında yayınlanan Yasak Elma dizisinin içeriği…

2 sene önce