Hepinize yeniden merhaba. Sizlerle uzun bir aradan sonra çok önemli ve artık herkesin farkında olması gereken Cruelty Free hakkında konuşmak istiyorum. Gelin beraber bu konuyu masaya yatıralım. Ve sizlerden ricam yazıyı okuduktan sonra aşağıda kendi düşüncelerinizi benimle paylaşmanız.
Neden bu kadar önemli? Hayatımızda ne kadar yer kaplıyor? Kimlerin hayatını etkiliyor?
EVET! Konumuz Cruelty Free kişisel bakım ve kozmetik ürünleri olacak ama ondan önce nedir bu Cruelty Free?
Cruelty Free aldığımız gerek kişisel bakım gerekse kozmetik ürününün üretim sırasında –hiçbir aşamasında– hayvanlar üzerinde test edilmemesi demektir.
Bu cümle basit geliyor olabilir. Aklınızda neler canlanıyor bilmiyorum ama yanlış anlamalara yer vermemek adına size hemen anlatmak istiyorum. Deneyler çoğu insanın sandığı gibi; bir ruj ürettik, bunu maymuna uygulayıp, dudağında herhangi bir reaksiyon verecek mi? Şampuan ile tavşanı yıkayalım bakalım tüyleri nasıl olacak? gibi deneyler değil.
Örneğin bir ruj üretiminde kullanılan tüm kimyasal maddelerin hayvanlara gerek enjekte edilerek gerekse cilt üzerine sürülerek yapılan deneylerdir. Bu kimyasalları denemek için hayvanlara gram acımadan, onlarında birer canlı olduklarını ve acı çektiklerini yok sayarak çok acımasızca işlemlerden geçiyorlar. İnternette bunun hakkında bir çok resim, video görebilirsiniz. Onları incelerken gerçekten insan olanların içi sızlıyor. Bir an için kendinizi onların yerine koyduğunuzda o an ölmenin en iyisi olduğu kanaatine varıyorsunuz.
Sizlerle bir kaç resimde ben paylaşmak istiyorum. Midesi bulanacaklar, tiksinecekler olacaktır ama bunlar hayatın gerçekleri unutmayın.
Yukarıdaki maymunun ne kadar acı çektiğini görebiliyorsunuz değil mi?
Görmüş olduğunuz videoda yapılan “işkencelerin” sadece bir kısmı.
İşkence diyorum çünkü buna deney demek hiç mümkün değil.
Evet. Artık Cruelty Free ne demek öğrenmiş oldunuz. Bu deneyler sadece kozmetik ürünleri için yapılmıyor bunu tekrar belirtmek istiyorum. Kullandığınız şampuandan, saç kremine, maskelerine, el kremlerine kadar hepsi bu testlerden geçiyor.
Hayvan deneylerini yapmayan markalarda var elbet. Peki onları nasıl anlayacağız?
Bu simgeleri iyice öğrenelim. Öğrenelim ki hayvan deneyi yapılmamış ürünleri anlayabilelim. Bu amblemler genelde ürünlerin dış kutularında, içerik kısmının altında belirtilir. Eğer böyle bir amblem görmüyorsanız o ürün hayvan deneyinde kullanılmış demektir.
Ayrıca bir çok yerde belirtilen “Dermatolojik olarak test edilmiştir” yazısı da bu hayvan deneylerine dayanarak yazılan bir açıklamadır.
Buraya kadar her şeyin açık olduğunu ve net ifade edebildiğimi düşünüyorum. Sırada akıllara gelen hangi markalar bu işkenceye göz yumuyor sorusu var.
Bu soruyu cevaplamadan önce eklemek istediğim bir şey daha var. Çin pazarlamasında bu deneyler zorunlu tutuluyor. Yani markalar ürünlerini Çin’de de satışa sunmak için hayvan deneyi yapmak zorunda. Çin’de Özerk bölgesinde hayvan deneyi zorunlu değil. Yani Çin’in sadece Özerk bölgesinde satış yapan firmalar hayvan deneyi yapmıyor. Buda aklınızda bulunsun.
Size deney yapan markaları söylediğimde çok şaşıracağınız markalar olacak. Günlük hayatımızda hemen hemen herkesin kullandığı, herkesin çok sevdiği, övdüğü markalar göreceksiniz.
Avon, Yves Rocher, M.A.C, Maybelline, Neutrogena, YSL, Dior, Dove, Este Louder, Garnier, Chanel, La Roshe Posay, Lancome, Signal, Vaseline, Yumoş, Rexona, Elidor, Blendax, Gillette, Head&Shoulders, İpana, Koleson, Max Factor, Olay, Oral-B, Orkid, Pantene, Rejoice
Bu markalar en bildiklerimiz, bunlardan çok daha fazlası var deney yapan. Neredeyse hepsi en az bir kere evimize girmiş ürünler değil mi?Ama bunca zaman neler yaptıklarını bilmeden kullandıklarımız…
Deney yapmayan markalarda da sıklıkla karşılaştığımız markaları görmek biraz olsun mutluluk veriyor insana.
Bioderma, Bath And Body Works, Dirty Works, Amway, Doa Kozmetik, Mosmos Garden, The Body Shop, Alterra, Madame Coco, Penti, Dalan, Phsians Formula, Rival de Loop, The Balm, Wet’n’ Wild, e.l.f. , Urban Care, Too Faced, Cosmed, İsana, Burt’s Beets, Superdrag, Dalin, Perlodent, Benri, Pangea Organic , Bee Beauty , SmashBox, Real Techniques, Ecotools fırçalar, Otacı, NYX, Anastasia Beverly Hills, Catrice,Sleek,Urban Decay, Tarte, Flormar
Bunlar ve nicesi deney yapmayan markalar.
Peki ülkemizde hayvan deneyi diye bilinen bir gerçek varken, bunun için neler yapılıyor?
Bugünlerde çokça gündeme gelen Cruelty Free markalar konusu için bir çok insan kampanyalar başlatmaktadır. Deneylerin yasaklanması için imza kampanyaları başlatılmaktadır. Hangi markalar buna kulak verecek yakın zamanda göreceğiz.
Örneğin Çin pazarına giren Urban Decay markası çok tepki alınca Çin pazarından çekilmiş ve deneylere son vermiştir. Hepsinin böyle duyarlı markalar olmasını diliyoruz.
Son zamanların bir diğer tartışma konusu ise Çin pazarına giriş yaparak hayvan deneyine evet diyen NARS markası. Nars Çin pazarına adını yazdırarak çok tepki aldı ve bu tepkiler karşısında hiçbir şeyde yapmadı.
İnsanlar Cruelty Free olayına bu markalardan alışveriş yapmayarak tepkilerini koymaya başladı. Her geçen gün bu kervana katılan bir çok insan oluyor.
Sizlerde deney yapıp yapmadığını merak ettiğiniz firmalara e-mail yoluyla ulaşıp, kendilerinden bilgi alabilirsiniz. Bir çok duyarlı firma kendilerine yöneltilen sorulara gayet samimi şekilde cevap veriyor.
Eğer internette tüm markaları daha detaylı incelemek isterseniz diye sizlere link bırakıyorum.
Ünlü İtalyan bloggerı Chiara Ferragni, birkaç sene önce kurduğu The Blonde Salad bloguyla dikkatleri üzerine…
Oldukça zorlu geçen pandemi dönemi ile birlikte 2020 yılının sonbahar aylarına nihayet gelmiş bulunmaktayız. Havaların…
Selena Gomez makyaj markası çıkarıyor! Dünyaca ünlü şarkıcı ve oyuncu Selena Gomez, bu sıralar kendi…
Her bölümünü büyük bir heyecan ile beklediğimiz Fox TV’nin ekranlarında yayınlanan Yasak Elma dizisinin içeriği…
İtiraf edelim; ona hepimiz hayranız! Özellikle de giyim tarzına, bebeksi güzelliğine, fit vücuduna, ışıl ışıl…
Her bölümünü büyük bir heyecan ile beklediğimiz Fox TV’nin ekranlarında yayınlanan Yasak Elma dizisinin içeriği…