Hepinize yeniden merhaba. Bugün sizlere çeşit çeşit yağlardan söz edeceğim. Ben doğanın bize sunduğu envai çeşit güzellikten elde edilen, tüm doğal şeylerin gerçekten bir işe yaradığına inanan taraftayım. Bunların başında bitkisel yağlar ve esanslar geliyor.
Bitkisel yağlar cildimizde, saçımızda, tırnaklarımızda, kaş ve kirpiklerimiz de, eklem ağrılarımız da, yaralarımız da vücudumuzu rahatlatmak istediğimizde kısaca aklınıza gelen her şeyde kullanabiliriz.
Bitkisel Yağlar ve Özellikleri
Zeytinyağı
- Nemlendirme özelliği en yüksek olan yağdır. Tüm yüz ve saç maskelerinize ekleyebilirsiniz. Saçı hem besler hem de nemlendirir.
Tatlı Badem Yağı
- Tüm cilt tiplerine uygundur. Nemlendirme amaçlı kullanılabilir fakat en iyi özelliği canlandırma etkisidir. Bu sayede kaş ve kirpiklerinize düzenli kullandığınızda gürleştirme etkisini gözlemleyebilirsiniz.
Biberiye Yağı
- Antiseptik özelliği vardır. Aknelerde, varis ve selülitlerde kullanılabilir. Ancak yakıcı bir yağ olduğundan ıslak bir pamuğa dökülüp uygulanması gereklidir.
Jojoba Yağı
- A vitamini yönünden zengin jojoba yağı yüzde kullanıldığında kırışıklık önleyicidir. Cildin su kaybını önler ve doğal bir güneş koruyucudur. Fakat yüksek koruyuculu değildir. Yaklaşık spf 4 içermektedir.
Hindistan Cevizi Yağı
- Çok işlevsel bir yağdır. Saça gerek tek başına uygulandığında gerekse diğer yağlarla karıştırılıp uygulandığında inanılmaz sonuç elde ederseniz. Saçı besler, yumuşatır, uzamasına yardımcı olur.
- Makyajınızı çıkarırken size kolaylık sağlar. Yağ olduğu için waterproof ürünleri bile kolaylıkla çıkarır. Aynı zamanda yüzünüzü nemlendirmiş olur.
- Kahvenize isteğe bağlı olarak attığınız bir miktar Hindistan cevizi yağı çok güzel bir aroma verecektir.
Lavanta Yağı
- Cildin dolaşımını düzenler. Yaraların iyileşmesinde cildin canlanmasında yardımcıdır.
- Ayrıca sıcak suyun içerisine biraz damlatılıp odanın bir köşesine bırakıldığında kokusuyla insana rahatlık verir.
Limon Yağı
- Limon yağlı ciltler için vazgeçilmez etkileri olduğunu biliyoruz. Bunu bilen kişiler oturmuşlar limon yağını üretmişler ve birçok şeyde kullanılmasını sağlamışlar.
- Limon yağı yağlı ciltler için mükemmel olup, hassas cilde sahip kişilerin uzak durması gereken bir yağdır. Antiseptik özelliği sayesinde aknelerde etkilidir. Yüzde sebum salgılanmasını kontrol altına alır.
- Selülitlerde, varislerde, kılcal damar çatlaklarına masaj ile düzenli uygulamada iyi gelir.
- Ayrıca tırnak güçlendirici olarakta kullanılabilir.
Kayısı Çekirdeği Yağı
- Kayısı çekirdeği yağı göz çevresi için muazzam bir nemlendiricidir. A vitamini ve mineraller içerir. Ayrıca düzenli kullanımda gözaltı morluklarında bir azalma gözlemleyebilirsiniz.
Papatya Yağı
- Kuru ve hassas cilde sahip kişilerin çok seveceği bir yağdır. Hassasiyeti azaltmaya yönelik bir etki gösterir. Cildi yumuşatır ve rahatlatır. Güneş yanıkları, yanıklarda kullanılabilir.
Kantaron Yağı
- Özellikle gerçek el yapımı olanını tedarik ederseniz birçok derdinize deva olacaktır. Birçok yara, yanıkların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca eklem ağrılarında, kas ağrılarında, eklem tutulmalarında kantaron yağı ile masaj yapmak size büyük oranda rahatlık verecektir.
Karanfil Yağı
- Kesinlikle cilde değdirilmemesi gerekir. Sadece ağız bakımı için kullanılabilir. Fakat kullanırken seyreltmeye özen göstermelisiniz. Bir fincan suya 2-3 damla yeterli olacaktır. Bu suyla ağzınızı çalkalayarak ağız kokusunun yok olmasını sağlayabilirsiniz.
Kakao Yağı
- Cildi yumuşatır. Güneş altında cildin kurumasını, gerginleşmesini geciktirir. Ayrıca iyi bir bronzlaştırıcıdır.
- Şampuanınıza 10 damlaya kadar damlatarak şampuanın içindeki kimyasallardan korunabilirsiniz. Saçtaki dökülme, yıpranma sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Kısaca saç ile ilgili her şeyde kullanabileceğiniz çok etkili bir yağdır.
Çay Ağacı Yağı
- Yağlı cilde sahip kişilerin mutlaka edinmesi gereken bir yağdır. Sivilceleri yok etmede, kurutmada, siyah noktalar üzerinde çok etkilidir. Antiseptik, antiflematuar etki göstermektedir. Direk cilde sürülebilir ancak önceden ufak bir bölgede denemenizde fayda var. Bazı kişilerde farklı tepkiler ortaya çıkarabilir.
Ylang Ylang Yağı
- Saçta oluşan kepeğe karşı etkilidir. Şampuana katılabilir ya da bu yağ ile üretilmiş sabunlar kullanılabilir.
Hint Yağı
- Tatlı badem yağıyla birlikte karıştırılıp kaş ve kirpiklere uygulandığında yine gürleştirme etkisine sahiptir. Saç ve cilt içinde oldukça faydalıdır.
Tarçın Yağı
- Dudakları dolgunlaştırma etkisi vardır. Bu etkiyi de kan dolaşımını hızlandırdığı için dudaklarda şişmeye sebep olarak yapar. Aynı zamanda yanma ve kızarma etkisi de gösterir fakat bu etki geçicidir. Dolgunlaştırma etkisi de yağın etkisi geçtikten sonra geçer.
Aynısefa Yağı
- Ciltteki lekelerin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca iyi bir nemlendirme etkisi vardır. Kullandığınız nemlendirici içerisine karıştırabilirsiniz.
Sarımsak Yağı
- Mikrop öldürücüdür. Saçta oluşan saçkıran tedavisinde kullanılır. Saçı güçlendirir ancak kokusundan dolayı pek tercih edilmez.
Daha birçok yağ çeşidi mevcut. Ancak etkileri birçok kişi tarafından gözlemlenmiş ve kanıtlanmış olanlar aynı zamanda kolayca tedarik edilen yağlar bunlar. Bende bu yazımda bunlara yer vermek istedim.
Bitkisel Yağlar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Yağların etkilerini görebilmek için ciddi bir düzen isterler. Ayrıca bu düzenli kullanımın etki etmesi içinde en az 1 ay gibi bir süreye ihtiyaçları vardır.
- Aynı etkiyi gösteren bir kaç yağı karıştırarak kullanırsak daha iyi sonuç alabiliriz.
- Yağı kullanmadan önce cildimizde küçük bir nokta halinde denemeliyiz. Alerji yapacak mı? Kızarıklık oluşturacak mı? Bunları bilmekte fayda var.
- Yağları nemlendiricilerimizin ve şampuanın içerisine koyabiliriz. Yapılarını bozmaz. Aksine etkilerini güçlendirirler.
- Bazı keskin yağları tarçın yağı gibi nemli bir pamuk üzerine döküp öyle uygulama yapmalıyız.
Bitkisel Yağlar Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Aralarında sizin kullandığınız yağlar var mı? Siz yağların gücüne inanıyor musunuz? Benimle yorumlarda paylaşmayı unutmayınız.
Beni sitemiz ve instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
Sevgiyle kalın…
İlginizi Çekebilir;
Aromatik Yağlar ve Özellikleri- Bitkisel Yağların Psikolojik Etkileri